Bu kapsamda, buğday, arpa, çavdar, yulaf üreticilerine dekar başına 149 lira destek sağlanacak.Destek miktarının içeriği de belirlendi ve dekar başına yapılan ödemede 103 lira mazot, 46 lira gübre desteği olarak ayrıldı. Bu adımın, çiftçilere maliyet avantajı sağlayarak tarım sektörünü desteklemesi hedefleniyor.
Çifçilere Destek Ödemeleri Artıyor
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın bitkisel üretim desteği tebliği, çeltik üreticilerini de kapsayacak şekilde düzenlendi. Çeltik için dekar başına 250 lira destek ödemesi yapılacak; bunun 250 lirası mazot, 21 lirası ise gübre desteğinden oluşacak. Ayrıca, fındık, kuru soğan, yaş çay, zeytin ve şeker pancarı üreticilerine toplamda 107 lira destek sağlanacak.
Çiftçilere sağlanan destekler, ürün çeşidine göre farklılık gösteriyor. Kuru fasulye, mercimek, nohut için dekar başına 124 lira, patates ve soya için 193 lira, yağlık ayçiçeği için ise 142 lira destek ödemesi yapılacak.
Nadas alanları için de destek uygulamasına yer verilen tebliğe göre, dekar başına 40 liralık mazot desteği verilecek. Organik tarım yapan çiftçilere ise kategorilere göre dekar başına 30 ila 180 lira destek sağlanacak.
Çiftçilere yönelik desteklerin uygulama takvimi ve başvuru dilekçesi gibi detaylara ise Resmi Gazete'den ulaşılabileceği belirtildi. Bu desteklerin, tarım sektörünün sürdürülebilirliğini artırmaya yönelik önemli bir adım olduğu vurgulandı.