Murat Dağı Yok Olmasın Platformu Sözcüsü Funda Öz Akcura, Uşak’ın Eşme ilçesi sınırlarında faaliyet gösteren Kışladağ Altın Madeni’nin liç alanının denetlenmesini talep etti.

Tuprag Madencilik Kisladag01

Akcura, altın madenlerinde siyanürle ayrıştırılan ve “atık” toprağın biriktirildiği yere “Heap Leach (Yığın Liçi)” denildiğini hatırlattı ve 13 Şubat 2024 tarihinde Erzincan ili İliç ilçesi Çöpler Kompleks Maden Sahasında meydana gelen facianın bilirkişi raporundan bir bölüm paylaştı.

Kısladak Esme Altin Madeni

Erzincan’da yaşanan ve 9 kişinin hayatını kaybettiği olayda, altın madeninin yığın liç alanından 10 milyon metreküp kütle kaymıştı. Öz Akcura, bu olaya ilişkin jeoloji bilirkişisi raporunun bir bölümünü paylaştı.

Raporda, “Heap leach’te meydana gelen kütle hareketi ile ilgili olarak yer seçimi, şevlendirme, bölgenin depremselliği, çevrede yapılacak patlatmalar, solüsyon şarjı, yükleme esnasında meydana gelen titreşimler gibi faktörler bu işin doğasında bulunmaktadır. Olay günü ve öncesinde meydana gelen gerilme ve çatlaklar, bu faciayı önleyecek bir projenin uygulanmasının imkansız olduğunu göstermektedir. Heap Leach’in kapasitesi çoktan aşılmıştır.” ifadelerine yer verildi.

Öz Akcura, bu rapor doğrultusunda benzer denetimlerin Kışladağ Altın Madeni’nde de yapılmasını talep etti. “Heap Leach projelerinin (faz değişikliği ve kapasite artırılması ile ilgili tüm onaylı projelerin) teknik üniversite veya uluslararası bir proje firması tarafından jeoteknik-geoteknik açıdan uygunluğunun denetlenmesi gerekmektedir.” dedi.

Kisladag Altin Madeni 4

- Kışladağ’daki Liç Alanının Büyüklüğü Nedir?

Öz Akcura, Kışladağ Altın Madeni’nin liç alanının 20 yıllık süreçte nasıl büyüdüğünü şu şekilde anlattı: “2004 yılında hazırlanan ilk ÇED dosyasında maden sahası 500 hektardı. Liç alanı; genişliği 80, uzunluğu 200-600 metre, yüksekliği 10 metre olan beş ayrı panelden oluşuyordu ve her panelde 20-30 milyon ton maden kayasının siyanür liçi ile işleneceği belirtiliyordu.

Kisladag Altin Madeni 1 Min

2011 ve 2013 yıllarında yapılan kapasite artışlarıyla maden sahası 2509 hektara yükseldi ve liç alanı birken ikiye çıktı. 2004’te 60 metre olan panel yükseklikleri 120 metreye çıkarıldı. Liç alanının genişliği 3 milyon metrekareye ulaştı ve toplamda 600 milyon ton maden kayası siyanür liçine maruz kalacak.”

- Meclis Araştırma Komisyonu Uşak’a Geliyor

Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeninde meydana gelen kazanın tüm yönleriyle araştırılması ve benzer kazaların önlenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, TÜPRAG Kışladağ Altın Madeni’nde de incelemelerde bulunacak.

tbmm-meclis-usakolay-1

Çarşamba günü (10 Temmuz 2024) Uşak’a gelmesi beklenen komisyon üyeleri, ertesi gün Kışladağ’da alan incelemesi yapacak.

Editör: Ozan Yavuz