Dünyanın en yaygın ve ölümcül hastalıklarından biri olan kanser ile ilgili, teşhis ve tedavi yöntemlerine yönelik yapılan bilimsel araştırmalarda, hayvanlar aleminde virüs gibi yayılan kanser türleri keşfedildi. Geçtiğimiz hafta Nature Cancer dergisinde yayımlanan söz konusu araştırmaya göre asırlardır kabuklu deniz hayvanları arasında, lösemi benzeri eski bir kanser türünün 2 versiyonunun sessizce yayıldığı tespit edildi.
Kanserler, genellikle ve hızlı büyüyen tümörlerdir. Bu tümörlerin kapsülleri yoktur ve bu nedenle büyürken sınır tanımazlar. Çevrelerindeki dokuların ve damarların içine giren kanser hücreleri bu nedenle sık sık metastaz yapar. Tedavi edilemeyen veya tedavisi gecikmiş olan kanser türleri ölümcül olabilir. Dünyada en fazla ölüme neden olan hastalıklardan biri olan kanserin, hayvanlar aleminde virüs gibi yayılan 2 türü keşfedildi. İşte detaylar…
YÜZYILLARDIR SESSİZCE YAYILIYOR
Modern tıp biliminde bir oluşumun kanser olarak kabul edilmesi için 5 niteliği taşıması gerekiyor. Buna göre hücrelerde sınırsız proliferasyon yetisi, büyümeyi engelleyen faktörlere karşı duyarsız olması, hücrelerin ölümsüzlüğü, yeni damarların oluşumunu uyarabilmesi ve dokuların içine girerek yeni koloniler oluşturabilmesi (metastaz) gerekiyor.
Geçtiğimiz hafta Nature Cancer dergisinde yayımlanan bir araştırmaya göre yüzyıllardır kabuklu deniz hayvanları arasında sessiz sedasız bir şekilde yayılan ve lösemiye benzeyen eski bir kanser türünün 2 versiyonu keşfedildi.
BU KANSER HÜCRELERİ NASIL BULAŞIYOR?
Bulaşıcı olduğu saptanan tümör hücreleri, istiridyeler tarafından alınmadan önce suda tıpkı mikroskobik bakteriler gibi serbest bir şekilde dolaşıyor ve bu hücreler konakçılarında çoğalıyor. Bilim insanları bu yayılma şeklinin, birbirlerini ısırarak kavga ettiklerinde kanser hücrelerini toplayan Tazmanya canavarları ve çiftleşme yoluyla kanser hücrelerini birbirine bulaştıran köpeklerin durumuna benzediğini ifade ediyor.
Araştırma çalışmasının yazarlarından biri olan Dr. Alicia Bruzos, “2 bağımsız bulaşıcı kanserin varlığını açıklığa kavuşturduk ve çok daha farklı türlerin mevcut olduğundan şüpheleniyoruz. Farklı bulaşıcı kanser türleri hakkında bize daha fazla fikir verebilir” dedi.