Uşak eğitim camiasının yakından tanıdığı eğitimci-yazar Süleyman Çalışkan, 1929 doğumlu asırlık bir çınar. 1962 yılında atandığı Halit Ziya Uşaklıgil Ortaokulu Müdürlüğü’nden 1981 yılında emekli olan Süleyman Çalışkan, emeklilik hayatında da boş durmamış ve 15 adet kitap yazmıştır. Şimdilerde evinde istirahate çekilen 95 yaşındaki Süleyman Çalışkan’ı, unutmayan eğitim camiasındaki arkadaşları Eğitimci-Yazar Şener Öztop ile Mustafa Demirci yılın son günü Çalışkan’ı evinde ziyaret ederek, kendisine sağlıklı yıllar temennisinde bulundular.
Emekli olduktan sonra, Köy Enstitüleri, Çağdaş Eğitim Vakfı, Kanserle Savaş Derneği, Paşalarlılar Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği kurucu üyelikleri yapan Süleyman Çalışkan, Çifteler Köy Enstitüsü’nde Okuyorum, Öğretmenim, Güncelerimden Seçmeler, Muzaffer Mert Anlatıyor, Köy Enstütülü Öğretmen ve son olarak yazdığı Peygamberimiz Hz. Muhammed’i Okuyorum isimli kitaplara imza attı.
Süleyman Çalışkan 1951 yılında Eskişehir Çifteler Köy Enstitüsü’nden mezun olmuş. 8 yıl köy okullarında öğretmenlik yaptıktan sonra Gazi Eğitim Enstitüsü’nün edebiyat bölümünü bitirdikten sonra 1961 yılında Uşak Lisesi’ne müdür olduktan bir yıl sonra atandığı Halit Ziya Uşaklıgil Ortaokulu Müdürlüğü görevinde bulunduktan sonra 1981 yılında emekli olmuştur.