2019 yılının sonlarında Çin’de ortaya çıkan ve Wuhan kentinden yayılmaya başlayan Koronavirüs, 2020 yılı Mart ayı itibariyle tüm dünyada etkisini gösterdi. Dünya genelinde salgına neden olan Covid-19, milyonlarca insanın ölümüne neden oldu. Öldürücü ve bulaşıcı olan bu virüs nedeniyle, geçtiğimiz yıllarda devletler çeşitli önlemler aldı. Maske ve mesafe kurallarının yanı sıra evlere kapanma kararları da uygulandı. Peki yeni varyantalar da eve kapanmayı gerektirir mi?

Tüm dünyada etkisini gösteren ve insanların ölümüne neden olan Covid-19’un yeni varyantları ortaya çıktı. İnsanları yeniden tedirgin eden Eris ve Pirola varyantları, gündemde yer almaya devam ediyor. Bir dönem etkisi nedeniyle sokağa çıkma yasaklarını getiren Covid-19’un ardından, bu varyantların da benzer önlemler alınmasına neden olup olmayacağı merak ediliyor. Tıbbi Biyoloji Uzmanı ve Prof. Dr. Nedime Serakıncı, 2 yeni varyant ile ilgili olarak merak edilenleri yanıtladı ve dikkat çeken açıklamalarda bulundu. İşte detaylar…

ERİS VE PİROLA VARYANTLARI ORTAYA ÇIKTI

Yaklaşık 2 yıl boyunca dünya genelinde etkisini gösteren Covid-19, son dönemlerde yeni varyantlarının görülmesi ile yeniden gündeme geldi. Eris ve Pirola varyantlarının ortaya çıkması ile yeniden tedirgin eden virüs sonrası, KKTC Cumhurbaşkanlığı Sağlık Danışmanı Tıbbi Biyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nedime Serakıncı, konuya ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

YENİDEN KAPANMA GELİR Mİ?

Eldeki verilerin, Eris varyantının Pirola varyantına göre daha yaygın olduğuna işaret ettiğini belirten Serakıncı, bu varyantın DSÖ tarafından “takip edilen varyant” olarak sınıflandırıldığını söyledi. Hastane yatışlarının bu varyantlarda Covid-19’a göre daha uzun süre seyrettiğini ifade eden uzman isim, varyantın belirtileri arasında boğaz ağrısı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, sık hapşırma, öksürük, ses kısıklığı, baş ağrısı, kas ağrısı ve koku duyusunda değişiklikler olduğunu dile getirdi.

Serakıncı kapanma ve kapalı alanlarda maske zorunluluğuna ilişkin olarak, “Bu iki varyant nedeniyle kapanmayı gerektirecek bir durum bulunmuyor” dedi. Uzman isim, ortamların sık sık havalandırılması gerektiğini de ifade etti.