Kış mevsimi yaklaşıyor ve evlerde kışa hazırlıklar başladı. Bu kapsamda sebze ve meyveler kurutulurken salça, sos ve turşu gibi kış mevsimlerinde tüketmek üzere gıdalar da hazırlanıyor. Türk mutfağının en sevilen ürünlerinden biri olan turşu, öte yandan faydalarıyla da sıkça tüketiliyor. Sağlığa çok faydası bulunan ve kış dönemlerinde bolca tüketilen turşuyu güzel ve kıvamında yapmak için bazı püf noktalarını bilmek gerekiyor. Turşu yapmanın püf noktalarını 50 yıllık turşu ustası anlattı.

Turşu yapımı hemen hemen her türü için aynıdır ve Türkiye’nin hemen her yerinde insanlar benzer şekillerde turşu yapar. Ancak Ankara’nın Çubuk ilçesinin turşusu meşhurdur. Bu nedenle de her yıl insanlar Çubuk turşusunun püf noktasını öğrenmek için araştırmalar yapar. Çubuk ilçesinde birçok kişi hala atalarından öğrendikleri yöntemler ile turşu yapıyor ve Çubuk’ta turşu, birçok ailenin geçim kaynağını oluşturuyor. 14 yaşında turşuculuğa başlayan Hürriyet Yalım, 50 yıldır sürdürdüğü mesleği ile ilgili püf noktaları anlattı. İşte detaylar…

İYİ VE LEZZETLİ TURŞU NASIL YAPILIR?

64 yaşındaki turşu ustası Hürriyet Yalım, “Çubuk turşusunun özelliği yeraltı suyu, kaynak suyu kullanılmasından geliyor. Sarımsağı, tuzu, kendi yetiştirdiğimiz ürünlerin kullanılması nedeniyle tadı daha güzel oluyor” dedi. Yalım, turşu yaparken klorlu su kullanmadıklarını ve sebzeleri yetiştirirken de sadece hayvan gübresi verdiklerini ifade etti.

Yalım açıklamasında, “Fidelerimizi kendimiz dikiyoruz, sebzeyi kendimiz yetiştiriyoruz. Salatalık, domates, biber, lahana, patlıcan, içi dolgulu kavun gibi turşular yapıyoruz. Bizim için hem yetenek hem de artık bir gelir kaynağı oldu. Genelde de turşuculuk aileden geliyor. Aileden ne gördüysek onu sürdürüyoruz” sözlerini dile getirdi.

USTASI SIRRINI PAYLAŞTI

Hürriyet Yalım, tam olarak istediği gibi turşu yapamayan kişilere tavsiyede bulundu ve açıklamasında, “Bir kere sebzelerin çok iyi yıkanması lazım. Özellikle salatalık gibi yerde yetişen sebzeler çok iyi yıkanmalı, iyi su kullanılmalı. Mümkünse kaynak suyu kullansınlar. Sarımsağı bol koysunlar ve tuzu da yavaş yavaş çözülen, iri tuzdan kullansınlar. Bunlara dikkat ederlerse yapacakları turşu sağlıklı ve lezzetli olur” dedi.