Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren kararla, motor gücü 160 kW'ın altındaki elektrikli motorlu binek otomobiller için ÖTV matrahında değişiklik yapıldı. Yüzde 10 ÖTV oranına tabi olan elektrikli otomobiller için matrah eşiği 1 milyon 250 bin TL'den 1 milyon 450 bin TL'ye çıkarıldı. Bu kapsamda, satış fiyatı 1 milyon 914 bin TL'ye kadar olan elektrikli araçlar yüzde 10'luk ÖTV'ye tabi olacak. Matrahın 1 milyon 250 bin TL'yi geçmesi durumunda fiyat, yüzde 40 dilimde 2 bin 100 TL'ye çıkacaktı. Yani matrah düzenlemesi, vatandaşların avantajlı bir şekilde elektrikli araçlara ulaşmasını sağladı.

Elektrikli Araç Pazarında 16 Marka ve 29 Model

Cardata'nın verilerine göre, Türkiye otomobil pazarında yüzde 10 ÖTV dilimine giren 16 markanın toplamda 29 elektrikli otomobil modeli bulunuyor. Çin, Güney Kore, Avrupa ve Türkiye'nin otomobili Togg da bu dilime giren markalar arasında yer alıyor. MG, Opel, Peugeot, Renault, Citroen, ve Hyundai gibi markaların elektrikli araçları, bu avantajlı ÖTV dilimine sahip.

Elektrikli Otomobil Talebi Artıyor

Türkiye otomobil pazarında elektrikli otomobil talebinin arttığı görülüyor. Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği verilerine göre, yılın ilk 10 ayında 43 bin 682 adet elektrikli otomobil satıldı. Bu artış, tüketicilerin çevre dostu ve ekonomik alternatiflere yönelme eğilimini gösteriyor.

2022 sonunda Türkiye'de 14 bin 552 adet olan elektrikli otomobil sayısı, 2023 Ekim sonu itibariyle 60 bin 306 adede ulaştı. Bu hızlı artış, ülkede çevre dostu taşıma çözümlerine olan ilginin ve elektrikli araç kullanımının yaygınlaşmasının bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.

Bu gelişmeler, Türkiye'de elektrikli otomobillere olan talebin büyüdüğünü ve hükümetin vergi politikalarıyla tüketicilere daha cazip koşullar sunduğunu gösteriyor. Elektrikli otomobillerin pazar payının artmasıyla birlikte, çevre dostu ulaşımın teşvik edilmesi hedefleniyor.