Ancak, özellikle EYT düzenlemesinin bu yıla yansıyacak 500 milyar liralık maliyeti, adım atma sürecini zorlaştırıyor. Enflasyon hedefleri ve bütçe dengeleri gözetilerek yapılan planlamalara göre, memur emeklileri toplu sözleşmeden kaynaklanan yüzde 15 zamın üzerine enflasyon farkı eklenerek yüzde 49,25 zam alacak. İşçi ve Bağ-Kur emeklileri ise geçen yılın ikinci altı aylık dönemine dayalı olarak yüzde 37,57 zam alacak.
Ancak, önceki dönemlere göre daha yüksek olan emekli grupları arasındaki zam farkının ocak döneminde 11,7 puan olması, eşitlik beklentisini beraberinde getirdi. Bu durumu dikkate alarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, alternatifli bir düzenleme çalışması hazırladı.
İki Ayaklı Düzenleme Hazırlığı
Düşük Maaş Alanlara Destek: Öncelikle, kök maaşı düşük olan ve 7 bin 500 liraya tamamlanan emekliler için düşük maaşın artırılması planlanıyor. Bu çerçevede, en düşük emekli maaşının 10 bin 250 liraya çıkartılması, 4 milyon 900 bin kişiden 5 milyon 200 bin kişiye kadar olan emekli grubunu etkileyecek.
Zam Farkının Giderilmesi: Memur ve işçi-Bağ-Kur emeklileri arasındaki 11,7 puanlık zam farkının giderilmesi için alternatif adımlar üzerinde duruluyor. Ancak bu durum, temmuz ayında işçi ve Bağ-Kur emeklileri lehine oluşabilecek yeni bir farkı da beraberinde getirebilir.
EYT Düzenlemesi ve Maliyeti
2023 yılında gerçekleşen EYT düzenlemesiyle 2 milyon kişi emekli oldu ve bu yıl 300 bin kişinin daha emekli olması bekleniyor. Bu durumun maliyeti 2023 yılında 250 milyar lira, 2024 yılında ise 500 milyar lirayı bulacak.
Ekonomi yönetimi, bu maliyetin bütçe dengeleri ve enflasyon hedefine olumsuz etkisine dikkat çekiyor ve yeni düzenleme konusunda temkinli davranıyor. Ancak nihai kararın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından verileceği belirtiliyor.