Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeni toprak depolama sahasında yaşanan toprak kayması sonucu 9 işçinin toprak altında kalması ile sonuçlanan felaket sonrasında Uşaklıların aklına hemen Kanadalı Eldorado Gold Şirketi‘nin uzantısı olan TÜPRAG Şirketi‘ne ait Kışladağ Altın Madeni geldi.
Altın Madeni 18 Yıldır Faaliyet Gösteriyor
2006 yılından buyana yaklaşık 18 yıldır Uşak’ın Eşme ilçesi Kışladağ bölgesinde siyanürle altın arama ve çıkarma faaliyeti gösteren TÜGRAG Altın madeni Avrupa’nın en büyük Altın madeni olma özelliğine sahip.
Bu Sebeple milyonlarca ton siyanürlü toprak depolama sahasında depolanmış durumda. Bizde Eşme ilçesinde olan bu altın madeninde herhangi bir toprak kayması riski olabilirmi?
Depolanan toprakta bulunan siyanür doğaya karışıp insanlara ve diğer canlılara zarar veririmi?
Bu konuyu sizler için derledik....
İliç’ten Daha Eski Tehlike Daha Büyük
Tema Vakfı Uşak Temsilcisi Prof. Dr. Barış Metin Uşak’ın Eşme ilçesinde faaliyet gösteren altın madeninin Erzincan İliç’tekinden daha eski bir maden olduğunu bu sebeple daha büyük tehlike olduğunun altını çizdi.
Şirket beyanlarının dikkate alınmaması tam bir denetim yapılması gerektiğinin dile getiren Barış Metin:
“Kanadalı şirket olan Eldarado Gold firmasına bağlı Tüprag Madencilik tarafından Eşme ilçesinde 2006 yılından bu yana madencilik faaliyeti sürüyor.
Bu sebeple çok daha fazla toprak işlendi ve çok daha fazla siyanür kullanıldı.
Bir uzman gözüyle değil sade bir vatandaş gözüyle bile baktığımızda tehlikenin boyutunun ne denli büyük olduğunu görebiliriz.
Şirket herhangi bir tehlikenin olmadığını söylese de şirket beyanı değil uzman ekiplerin burayı detaylı bir inceleme yapması gerekmektedir” dedi.
Koca Bir Dağ Ortadan Kayboldu
Altın madeni tarafından Kışladağ dediğimiz bir dağın tamamen yok edildiğini aktaran Tema Vakfı Uşak Temsilcisi Prof. Dr. Barış Metin:
“Bir dağ Altın bulma işlemi sonucunda tamamen yok edildi.
Bu dağdan çıkan milyonlarca siyanürlü kaya parçaları ve toprak vahşi depolama sistemi ile bölgede depolanmış durumda illaki kaymada olması muhtemel siyanürde bulaşması muhtemeldir.
Büyük bir felaket yaşamadan derhal bu faaliyet durdurulması gerekir.
Bu madencilik işlemi ülkemize hiçbir faydası olmadığı gibi birçok tehlikesi mevcuttur” dedi.
Murat Dağı Platformu Basın Açıklaması Yapacak
İnşaat Mühendisleri Odası Uşak Şubesi, Mimarlar Odası Uşak Temsilciliği, Uşak Barosu, Uşak Çevre Gönüllüleri Derneği, ÇEDAY, Uşak Paşalılarlı Derneği gibi bileşenlerin oluşturduğu "Murat Dağı Yok Olmasın Platformu" konuya ilişkin Salı günü basın açıklaması yaparak madenlerin Türkiye’deki durumu değerlendirilecek.