Mevsiminde yenen sebze ve meyvelerin bağışıklık sistemini güçlendirerek insan sağlığını olumlu etkilediği bilinir. Bu kapsamda mevsim geçişlerinde de mutfaklarda hararetli bir çalışma başlar. Özellikle kış mevsimi öncesinde hemen hemen her mutfakta kaynayan salçalar, domates sosları ve diğer kışlıklar, tüketicilerin kış mevsiminde de yaz ve bahar sebzelerini tüketmelerini sağlar.

Kış mevsiminin başlamasına oldukça kısa bir zaman kala mutfaklarda hazırlıklar sürerken arama motorlarında da tarhana yapımına ilişkin sorgulamalar da hız kazandı. Yöreden yöreye değişiklik gösteren tarhana tarifleri tüketiciler tarafından yakından takip edilirken bu noktada öne çıkan aramalardan biri de Uşak tarhanasına yönelik oldu. Lezzeti ile damakları şenlendiren, küçükten büyüye herkes tarafından şifa niyetine tüketilen Uşak tarhanasının nasıl yapıldığı, ekşimeden nasıl saklandığı merak konusu oldu.

UŞAK TARHANASI İÇİN TAM ÖLÇÜLÜ TARİF

Uşak tarhanası, ülkemizin en önemli yöresel lezzetleri arasında yer alır. Uşak tarhanası hazırlarken ölçülere dikkat edilmesi oldukça önemlidir. Bu kapsamda Uşaklı aşçılardan alınan özel reçetede yer alan tarhana malzemeleri şu şekildedir:

- 7 kg kırmızı kapya biber

- 10 kilo süt (yoğurt yapımında kullanılacak)

- 2- 3 kg kadar nohut

- 1- 2 kg kadar domates

- Un

- Tuz

UŞAK TARHANASI NASIL YAPILIR?

Günün her öğünde sevilerek tüketilen Uşak tarhanasının yapımına geçmeden önce biber, nohut ve domateslerin haşlanması gerekir. Ayrıca 10 kg’lık sütten de yoğurt mayalanması gerekir. Bu hazırlık aşaması tamamlandıktan sonra tarhana yapımına geçilebilir.

Haşlanan biber ve domateslerin suları süzülür, kabukları soyulur. Ezilen biber ve domatesler bir kaba aktarılır ve haşlanmış nohutlar ile birlikte bir güzel yoğurulur. Ardından ise kaba yoğurt ve alabildiğine un ilave edilir. Kıvamı orta sertlikte olan bir hamur elde edilir. Tuz da eklendikten sonra karışım 21 gün kadar bekletilir. Bu süreçte 2 günde bir tarhana havalandırılır. Süre tamamlandıktan sonra büyük bir masanın üzerine tarhana parçaları serilir ve kurumaya bırakılır. Kuruyan tarhana hamurları el yardımı ile ufalanır. Toz tarhananın bez torbalarda saklanması önerilir.

Editör: Ozan Yavuz