Şirketten yapılan açıklamaya göre, uluslararası danışmanlık, denetim, kurumsal finansman ve vergi hizmetleri şirketi EY'in yayımladığı rapor, güvenlik açıklarının olduğu her alanın, sigorta şirketlerinin yenilik yapabilmesi ve büyüyebilmesi için önemli sorumluluklar getirdiğini ortaya koyuyor.

Rapora göre, sigorta şirketlerini etkileyen değişen küresel dinamikler karşısında yenileşime dayalı bir büyüme sağlanması gerekiyor. Küresel çapta siber saldırılardan kaynaklanan kayıpların yüzde 99'unda ve doğal afetlerden kaynaklanan kayıpların yüzde 60'ında sigorta bulunmuyor.

Siber riskler ve iklim tehditlerine karşı korumadaki eksikliklerin yanı sıra emeklilik birikimlerindeki açıklar, sigorta sektörüne önemli sorumluluklar yüklüyor. Sigorta şirketlerinin iş modellerini, tamamen modern teknolojiyle ve daha zengin verilerle donatması, kritik bir adım olarak görülüyor.

Emeklilik birikimleri ve iklim alanlarındaki güvenlik konularının gelecekte daha çok gündeme gelmesi, yaşam süresinin uzaması, yaşlanan nüfus nedeniyle gelir getiren ürünlere daha fazla ihtiyaç duyulması ve sigorta şirketlerinin, bu sayede müşterileri finansal güvenliğe teşvik etmesi bekleniyor. Emeklilik yaşına ulaşan "Baby Boomers" kuşağının, finansal emlak planlama hizmetlerine ve sağlık programlarıyla zenginleştirilmiş hayat ve sağlık sigortasına talebinin artması da öngörülüyor.

- Yapay zeka, bazı süreçler için yardımcı olacak

Raporda yer alan değerlendirmede, sigorta sektöründe kullanıma dayalı ürünlerin, modüler eklenti özellikleri ve özel fiyatlandırma sistemleriyle müşteri sadakatini ve katılımını destekleyebileceği, yapay zeka (YZ) araçlarının ise daha doğru fiyatlandırma ve daha hızlı taahhüt süreçleri için yardımcı olabileceği belirtiliyor.

İsteğe bağlı oluşturulan sigorta kapsamları ve gerçek zamanlı risk önlemlerinin, gelecekte kişiselleştirme stratejisine değer katabilecek yollar arasında yer alabileceği, YZ ve gelişmiş analizlerin, müşteriye yönelik ürün paketleri ve teklifler için yüksek potansiyele sahip müşterileri hedefleyebileceği kaydediliyor.

Küresel parametrik sigorta piyasasının 2031'e kadar 29,3 milyar dolara ulaşmasının beklendiği, bu çözümlerin çoğunlukla doğal afetler karşısında koruyan bir ürün olarak ilgi görmesine rağmen ticari ve tedarik zinciri kesintileri ile siber saldırılara karşı da uygulanabilir olduğu vurgulanıyor.

Sektörde, Avrupa'da giderek daha sıkı kurallara başvurulması ve ABD'de daha hafif bir denetim uygulanması nedeniyle dengesiz bir rekabet alanının oluşabileceği, bu nedenle sigorta şirketlerinin yüzde 61'inin, gelecek yıl değişecek mevzuat gerekliliklerini en önemli operasyonel zorluk olarak gördüğü vurgulanıyor. Bu düzenlemelerin fırsat olarak değerlendirilmesiyle, yenilikçi çözümlerin de ortaya çıkması bekleniyor.

EY raporu, uygun fiyatlı, erişilebilir, satın alınması ve değiştirilmesi daha kolay yeni ürünler geliştirilmesi gerektiğini de ortaya koyuyor. Parametrik poliçeler, satın alım gücü düşük olan ve yeterli hizmet alamayan kesimler için değer yaratmanın yollarından biri olarak görülüyor. Sigorta şirketlerinin performanslarını sürdürmesi için potansiyeli bulunan müşterileri kazanmada stratejik düşünme ve yaratıcılık, önem arz ediyor.

- "Sigorta şirketleri daha hızlı ve katma değerli hizmetler sunabilir"

Açıklamada görüşlerine yer verilen EY Türkiye Finansal Hizmetler Sektör Lideri ve Vergi Bölümü Şirket Ortağı Levent Atakan, hızla değişen dünyada güvenlik açıklarının arttığını, bu durumun sigorta şirketlerine büyük sorumluluklar yüklediğini belirtti.

Atakan, "Bu zorluklar, sigorta şirketlerinin amacına uygun bir şekilde yenilik yaparak sürdürülebilir hizmet sunabilmeleri için fırsat da sunuyor. Günümüzde küresel çaptaki dalgalanmalar ve belirsizlikler, sigortacılık sektörünü etkilemeye devam ediyor. Ancak sigorta şirketlerinin, zor dönemlerde değer sağlamak için kritik bir göreve sahip olduğu gerçeği de var. Sigorta şirketlerinin, içinde bulunduğumuz çağa göre inovasyona yatırım yapması ve geleneksel çözümlerin yanı sıra yenilikçi çözümlere yönelmesi gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

İletişim ve ürünleri kişiselleştirmek için YZ destekli teknolojiye ve daha güçlü veri yönetimi yeteneklerine yatırım yapılması gerektiğine değinen Atakan, bu sayede sigorta şirketlerinin tüm paydaşlar için daha hızlı ve katma değerli hizmetler sunabileceğini aktardı.

Kaynak: AA