Birçok hastalığa karşı direnci güçlendirerek iyi gelen kudret narı, sarı ve turuncu renkleri, pürüzlü yüzeyinin içinde bulunan kırmızı çekirdekleri ile tezgahlardaki yerini almaya başladı. İnsan sağlığına sayısız faydası bulunan kudret narı, pazarlarda kapış kapış satılıyor. Tane ile satılan ve fiyatı 20-50 TL arasında değişen kudret narı, birçok hastalığa adeta savaş açıyor.
Latince ismi “Momordica charantia L” olan ve halk arasında “acı kavun”, “acı elma”, “papara” gibi isimlerle de bilinen kudret narı, genel olarak Güney Asya, Afrika ve Güney Amerika bölgelerinde yetişen tropikal bir meyvedir. Ülkemizde ise genellikle Ege Bölgesi’nde, Bursa ve Yalova civarında yetişen kudret narı, kabakgiller ailesinden bir bitkidir. Sarı ve turuncu bir kabuğa sahip olan kudret narının içinde kırmızı renkte etli tohumlar bulunur. İşte detaylar…
C VİTAMİNİ DEPOSU
Kudret narı, insan vücudu için gerekli birçok besin ögesini barındırır. Vitamin ve mineral deposu olan kudret narında karbonhidrat, lif, demir, C vitamini, A vitamini zengin şekilde bulunur.
Özellikle C vitamini bakımından çok zengin olan kudret narının 100 gramı, günlük C vitamini ihtiyacının neredeyse tamamını karşılar.
Kudret narı kemik, kıkırdak, kas, damar ve deri dokularının oluşturulmasında ve demir emiliminde önemli rol oynar. Vücutta serbest radikaller ile savaşarak hücrelerin korunmasını sağlar.
SİNDİRİM SİSTEMİNE FAYDALARI
Lifli bir besin olması nedeniyle mide ve sindirim sağlığına fayda sağlayan kudret narı, aynı zamanda içerdiği fenolik bileşenler ve flavonoidler sayesinde antioksidan özelliği görür.
Bu sayede kudret narı, toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
KUDRET NARI NASIL TÜKETİLİR?
Olgunlaşmış kudret narı çiğ veya püre halinde tüketilebilir. Öte yandan kudret narını püre haline getirdikten sonra sabahları aç karna zeytinyağı ile karıştırıp yemek de vücuda birçok fayda sağlar.
Ayrıca bu meyve, bal ile birlikte de tüketilebilir.
Kudret narını bal ile tüketmek, diğer meyvelere göre “acı” olan tadını bir miktar bastırabilir