Kırmızı göz şikâyeti olarak adlandırılan konjonktivit, tedavisi kolay olan bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlık nedeniyle gözde tahribat ve enfeksiyon ortaya çıkabilir. Gözün renginin kırmızıya dönmesi, en önemli belirtilerden biridir. Gözde yapışkan bir akıntı da meydana gelir. Yanma, kaşıntı, uyanırken gözlerin açılamaması; hastalığın belirtileri arasında bulunur.
Konjonktivit, bulaşıcı bir rahatsızlıktır. Gözde kızarma problemi olan kişilerin kişisel eşyaları, havluları ve yastık kılıfları kullanılmamalıdır. Birçok kişide görülen hastalık, çoğunlukla tedavi olmadan geçer. Ancak gerekli durumlarda bazı tedavi yöntemlerine başvurulabilir.
KONJONKTİVİT, VİRÜSLERE BAĞLI OLARAK ORTAYA ÇIKIYOR
Konjonktivit, virüslere bağlı olarak ortaya çıkar. Viral konjonktivit söz konusu ise antibiyotik kullanmak fayda etmez. Bakteri kökenli olan rahatsızlık söz konusu ise göz damlası ve merhem kullanılmalıdır. Farklı bir neden varsa alerji için kullanılan damlalardan yararlanılır. Bu tür damlalar, kaşıntının ve tahrişin giderilmesinde de etkili olur.
Göz damlalarının kullanımından sonra göze temastan kaçınılmalıdır. Böylece enfeksiyonun diğer göze yayılması engellenir.
KONJONKTİVİT TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Konjonktivit rahatsızlığı kişisel eşyaların ortak kullanılması nedeniyle kolayca bulaşır. Eşyaların paylaşılması mutlaka engellenmelidir. Teşhis, yapılacak fiziksel muayene sonrasında konulur. Antibiyotik içeren merhem ve damlalar, tedavi sırasında kullanılır. Hastanın çocuk olması halinde damla yerine merhem kullanılır.
Lens kullanımı sırasında konjonktivite yakalanma ihtimali daha yüksektir. Lens kullanan kişilerde mutlaka antibiyotik kullanılmalıdır. Konjonktivit hastalarında sıcak ve soğuk kompres ile belirtiler ortadan kaldırılabilir. Topikal antihistaminikler, tedavi için kullanılır. Antibiyotik içermeyen kayganlaştırıcı göz damlası da tedavi sürecinde tercih edilir. Alerjiye bağlı olarak ortaya çıkan konjonktivitlerde ilk olarak alerji durumu ortadan kaldırılmalıdır.
Konjonktivit rahatsızlığı söz konusu ise doktora sormadan merhem ve damla kullanılmamalıdır. Merhem ve damla kullanılırken el hijyenine azami ölçüde dikkat edilmelidir. Aksi takdirde gözün mikrop kapması söz konusu olabilir. Konjonktivit rahatsızlığı olanlar, göz hijyeninin korunması konusunda da her zaman hassas davranmalıdır.