Uşak’ta yetişmiş şair olarak ülke sanatına, milletvekili olarak Türkiye siyasetine önemli katkılar sağlamış Ömer Bedrettin Uşaklı isminin konulduğu Ömer Bedrettin Uşaklı Ortaokulu ismi değiştirilerek Akşemsettin İmamhatip Lisesi yapılıyor.

“Ömer Bedrettin Uşaklı Ortaokulu” İsmi “Akşemsettin İmamhatip Lisesi” Oluyor

Edinilen bilgiye göre, Uşak İl Özel İdaresi tarafından ihaleye çıkarılan okul binasında tadilat ve güçlendirme çalışmaları yapılıyor. Tamamlanmasının ardından Akşemsettin İmamhatip Lisesi olarak eğitim öğretime açılacak. Bir tarafta “Ömer Bedrettin Uşaklı”  gibi Uşak’ta doğan ve yakın geçmiş siyaseti ve şiir sanatına damga vurmuş sanat insanı. Bir tarafta Uşakla alakası olmayan“Akşemsettin”  Fatih Sultan Mehmet’in hocası olarak bilinen Türk Tasavvuf tarikatının kurucusu ve Tıp insanı.  Soruyoruz bu iki önemli isim arasında Uşak’taki okula kimin isminin verilmesi daha çok hak ediyor.

Whatsapp Image 2023 12 23 At 13.49.32

“Yıldızların Altında", "Eğilmez Başın Gibi", "Kapıldım Gidiyorum"

Ömer Bedrettin Uşaklı’nın şiirlerinin önemli bir bölümü Türk Müziği bestekârları tarafından bestelenmiştir. Özellikle Kaptanzade Ali Rıza Bey ve Cevdet Çağla'nın yaptığı besteler halk tarafından çok sevilmiş ve beğenilmiştir. Bu gün bile bu şarkılar söylenmekte ve yeni kuşaklar tarafından benimsenmektedir. "Yıldızların Altında", "Eğilmez Başın Gibi", "Kapıldım Gidiyorum" adlı besteler örnek verilebilir.

Yazarımız Konuya Detaylı Değinmişti

Yazarımız Mehmet Turgut konuya ilişkin gazetemizde köşe yazısı paylaşmış ve bunun kabul edilemez olduğunu belirterek eleştirilerde bulunmuştu. Turgut,  köşe yazısı satırlarında şöyle bahsetmişti; “Şehrimizdeki Ömer Bedrettin Uşaklı Ortaokulu’nun adı, AKŞEMSETTİN Ortaokulu olarak değiştirilecekmiş. Ömer Bedrettin Uşaklı, Cumhuriyet döneminin yetiştirdiği önemli memleket şairlerimizdendir. Mülkiye mektebini bitirip kaymakam olmuştur. Görev yaptığı yerlerin havasını suyunu dağını, rüzgârını ve insanını şiirlerine yansıtmıştır. Şiirlerinden; Yıldızların Ardında -Aşkım Dağlara Kurlu Tahtım- Eğilmez Başın Gibi bazı eserleri bestelenmiştir. Uşak’ımızın çağlayan sesi, Uşak’ın gururudur. Adının okullarda, parklarda, caddelerde yaşatılması biz Uşaklılar için ünlü kişilere sanatçılara ilham ve vefa borcumuzdur. Gelecek kuşaklara bırakacağımız mirastır.  Fatih’in hocası Akşemsettin’in adının son yıllarını yaşadığı Göynükte bir okula verilmesi de yerinde bir davranıştır. Dahası Akşemsettin ‘in adını taşıyan birçok il ve ilçemizde lise, ortaokul ve ilkokul var. Hal böyle iken Uşak’ımızın coşkulu sesi Ömer Bedrettin Uşaklı’nın adının silinmesi niye?

Cumhuriyetin bütün kazanımlarına sahip çıkmamız gerektiği yüzüncü yılında daha da önem kazanmaktadır. Memleket şairi Ömer Bedrettin Uşaklı’nın adını silemezsiniz. Akşemsettin’in Uşak ile ne alakası var? Bu Cumhuriyet karşıtı işlemi kabul etmiyoruz. Ömer Bedrettin Ortaokulu kalacaktır. Dahası adına büstü olan bir de park yapılmalıdır…” demişti.

Whatsapp Image 2023 12 23 At 13.49.30 (1)

ÖMER BEDRETTİN UŞAKLI KİMDİR?

Ömer Bedrettin Uşaklı o dönemde Kütahya'nın ilçesi olan Uşak'ta doğdu. İlk öğrenimini Uşak'ta, orta öğrenimini Sivas'ta tamamlayıp, 1927'de Mülkiye Mektebi'ni bitirip idari hayata atıldı. Bursa'da maiyet memuru olarak staj yaptıktan sonra Mudanya kaymakam muavinliğine atandı. Daha sonra Manavgat, Ünye ve diğer çeşitli ilçelerin kaymakamlıklarında ve bir süre de Artvin vali vekilliğinde bulundu. 1938-1943 yılları arasında mülkiye müfettişliği yaptı. 1943 yılında 7. dönem Kütahya milletvekili seçilerek meclise girdi. Genç yaşta verem hastalığından öldü.

Whatsapp Image 2023 12 23 At 13.49.32 (1)

AKŞEMSETTİN KİMDİR?

Akşemseddin (1389, Şam - 16 Şubat 1459, Göynük), asıl adı ile Mehmed Şemseddin, çok yönlü Türk âlim, tıp insanı ve Şemsîyye-î Bayramîyye isimli Türk Tasavvuf tarikatının kurucusu. Osmanlı Padişahı Fatih Sultan Mehmed'in hocası olarak bilinmektedir.

Editör: Öyküm Yavuz