Dünya genelinde 2023 yılında, yaz aylarında sıcaklık rekorları kırıldı. Küresel iklim krizi ve küresel ısınmanın etkileri ile birlikte değişen mevsim normalleri, geride bıraktığımız yaz aylarında en etkili hallerinden birini gösterdi. Aşırı sıcakların etkili olduğu ülkemizde, Eylül ayı itibariyle havalar soğumaya başladı ve Ekim ayı itibariyle yağışlar da yurt genelinde etkisini artırdı. Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte hastalık mevsimi de geldi.
Soğuk havalarda artan bulaşıcı hastalıklar, her yıl olduğu gibi bu yıl da tedirgin etmeye başladı. Üst solunum yolları enfeksiyonları, yine en çok doktora başvurma sebeplerinden biri haline geldi. Mevsim geçişlerinde yaşanan ısı değişimleri, özellikle üst solunum yolu enfeksiyonları gibi hastalıklara uygun zemin oluşturuyor. Direnci azalan bağışıklık sistemi ile birlikte vücudun gücü azalıyor ve bu dönemlerde hastalık kapımızı çalabiliyor. Ancak uzman isim, bu konuda dikkat çeken uyarılarda bulundu. İşte detaylar…
UZMAN İSİM TEK TEK AÇIKLADI
Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. İdil Öztürk, hastalık mevsiminin gelmesi ile birlikte üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı vatandaşlara uyarılarda bulundu. CNN Türk’ün haberine göre Öztürk, “Üst solunum yolu enfeksiyonları, dünyada en çok görülen ve en fazla iş gücü kaybına neden olan hastalıklardır. Üst solunum yolu enfeksiyonuna en sık neden olan faktörler virüslerdir” dedi.
Öztürk yaptığı açıklamada, “Virüslerin zayıf düşürdüğü bireylerde diğer bakteriyel enfeksiyonlar da görülebilir” ifadelerini dile getirdi ve en sık rastlanan üst solunum yolu enfeksiyonlarını sıraladı.
EN SIK GÖRÜLEN ÜST SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARI
Öztürk’ün açıklamalarına göre mevsim geçişlerinde en sık rastlanan üst solunum yolu enfeksiyonları arasında nezle, grip, akut farenjit, orta kulak iltihabı ve akut sinüzit yer alıyor. Söz konusu hastalıklar arasında en sık rastlanan ise nezle olarak karşımıza çıkıyor.
İdil Öztürk, “Bir insan ömrü boyunca yaklaşık 300 defa nezle olur. 5 yaşın altındaki çocuklar yılda ortalama 8-10 kez üst solunum yolu enfeksiyonu geçirir. Klinik bulgular genellikle hafiftir. Hafif ateş, burun akıntısı, hapşırma, bazen öksürük en sık rastlanan belirtilerdir” dedi ve bu hastalığın özel bir tedavisi olmadığını, antibiyotik kullanımının gereksiz olduğunu dile getirdi.