Sosyal Güvenlik Kurumu, dönem dönem yürürlüğe giren sigorta kanunları kapsamında emeklilik için farklı kriterlerin sağlanmasını talep eder. Kişinin sigorta giriş tarihi, bağlı bulunduğu sigorta kolları, prim ödemeleri yaşı ve cinsiyeti, emeklilik dönemini direkt olarak etkilemektedir.
EYT yasası ile birlikte milyonlarca kişinin erken emeklilik hakkına kavuşmuş olduğu şu dönemlerde yasa kapsamında olmayan ancak yine de Sosyal Güvenlik Kurumu sistemi kapsamında erken emekliliğin yollarını arayan pek çok kişi bulunmaktadır. Konu ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan sosyal güvenlik uzmanları bazı istisnalar dahilinde erken emekliliği EYT yasası dışında da söz konusu olduğunu belirtmişlerdir. Peki, erken emeklilik hakkı nasıl kazanılır? Erken emeklilik şartları nelerdir? İşte ayrıntılar…
ÇOCUKLU KADINLAR DİKKAT
Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan maaş almak isteyenlerin sağlamaları gereken başlıca şartlar arasında prim ödemesi gelmektedir. Prim ödemeleri, kişinin bağlı bulunduğu sigorta koluna ve diğer detaylara göre değişiklik göstermektedir. Ancak bazı durumlarda prim ödemelerinin borçlanılması ve toplu ödenmesi mümkündür. Bu sayede kişinin erken emekli olması sağlanabilir.
Toplu prim ödemesi ile erken emeklilik hakkından yararlanmak isteyen kadınlar için bir açıklamada bulunan sosyal güvenlik uzmanları, bu hakkında yalnızca çocuklu kadınlar için geçerli olduğunu bildirdi. Sigortalı çalışan anne doğumunu sigorta girişinden önce gerçekleştirdi ise çocuğu üzerinden borçlanarak iki yıla kadar erken emekli olabilir. Bu şekilde bir kadının 3 çocuğu için borçlanma hakkı bulunur. Yani 3 çocuklu bir anne çocuklarını sigortalı olmadan önce dünyaya getirdi ise en fazla 6 yıla kadar erken emekli olabilir.
DOĞUM BORÇLANMASI İLE ERKEN EMEKLİLİK İÇİN NEREYE BAŞVURU YAPILIR?
Doğum borçlanması hakkından yararlanarak prim ödemesini toplu olarak gerçekleştirme ve dolayısı ile de erken emekli olmak isteyen kadınların, bağlı bulundukları Sosyal Güvenlik Kurumu İl/ İlçe Müdürlüklerine dilekçe yolu ile şahsen müracaat etmeleri gerekmektedir. Dilekçenin değerlendirilmesinin ardından prim ödemesi toplu olarak yapılabilecektir.