Sebzelerin ve meyvelerin mevsimlerinde tüketilmeleri durumunda bağışıklık sisteminin güçlenebileceğini aksi takdirde hormonlu ürünler sebebi ile sağlık durumunda olumsuz bir tablonun oluşabileceğini belirten uzmanlar, tüketicileri harekete geçirdi. Her kış öncesinde olduğu gibi bu sonbaharda da kışlık yemek hazırlıklarına koyulan birçok kişi domatesinden taze fasulyesine pek çok ürünü buzluklarına yerleştirmeye başladı.

Kışlık hazırlıkları kapsamında birçok evde domates sosu, salça gibi ürünler hazırlanırken bu noktada arama motorlarında en çok sorgulanan ürünlerden biri de tarhana oldu. Kış boyunca tüketilen ve bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinen tarhananın nasıl yapıldığı merak konusu oldu.

Tarhana, mutfağımızın en önemli lezzetleri arasındadır. Yapımı yöreden yöreye göre değişiklik gösterse de Türkiye’nin en meşhur tarhanasının Uşak’tan çıktığı bilinir. Peki, Uşak tarhanası nasıl hazırlanır? Uşak tarhanası hazırlarken nelere dikkat edilmesi gerekir? İşte detaylar…

UŞAK TARHANASI İÇİN GEREKEN MALZEMELER

Şimdiden hazırlayıp kış boyunca tüketebileceğiniz Uşak tarhanası için gereken malzemeler şu şekilde:

5 kg un, 1 kg yoğurt, 1 kg kırmızı ve yeşil biber, 1 kg domates, 1 kg kuru soğan, 1 demet maydanoz, 1 demet nane, isteğe bağlı olarak 500 g haşlanmış fasulye veya nohut.

UŞAK TARHANASI NASIL YAPILIR?

Uşak tarhanasının yapımına geçmeden bir gün önce az miktarda unu bir miktar su ile karıştırarak serin bir yerde ağzı kapalı olarak mayalanmaya bırakın. Ertesi gün soğanları, yeşillikleri ve biberleri ince ince doğrayın. Haşlanmış fasulye ya da nohudu hazır edin. Bir gece önce hazırlamış olduğunuz mayaya diğer malzemeleri ekleyin ve karışımı iyice yoğurun. Hazır hale halen tarhana hamurunuzu genişçe bir kaba aktarın ve 15-20 gün boyunca o kapta bekletin. Her iki günde bir elinizi bir miktar ıslatıp, hamuru karıştırarak hava almasını sağlayın. Ortalama 20 günün sonunda mayalanmış olan tarhananızı parçalara bölerek temiz bir bezin üzerine serin ve kurumaya bırakın. İyice kuruyan tarhana parçalarını ovalayın un ufak edin ve eleyin. Toz haline getirdiğiniz tarhanayı bir bez torbada saklayın.

Editör: Ozan Yavuz