Çilek, günümüzde hem meyvesiyle hem de yaprağıyla birçok çeşitte tüketiliyor. Tadı, kokusu ve sağlığa faydaları ile birçok bilimsel çalışmaya ve araştırmaya da konu olmuş olan çilek, 20’den fazla türü bulunan gülgiller ailesi arasında yer alıyor. Kalori endeksinin düşük olması ve favori yaz meyveleri arasında yer alması ile birçok fayda sağlayan çilek, adeta bir vitamin ve mineral deposudur. A, B ve C vitamini bakımından zengin olan çileğin birçok faydası bulunur.

İçerisinde en fazla A, B ve C vitamini bulunan çilek, aynı zamanda zengin bir kalsiyum, potasyum, fosfor ve demir mineralleri de içerir. Fonksiyonel etken madde içeriğine sahip olan çilek, bu sayede komponentler arasında polifenoller, antosiyaninler, yağ asitleri, lifler ve sekonder metabolitler bakımından da zengindir. Zengin lif içeriği sayesinde sindirime faydalı olan çilek, dengeli beslenme diyet listelerinde genellikle yer alır. İşte detaylar…

TOKSİN VE ÖDEMLERİ VÜCUTTAN ATAR

İnsan vücudunun ihtiyaç duyduğu temel besin kaynakları arasında karbonhidrat, protein ve yağ yer alır. Günlük olarak yeterli düzeyde tüketilen çilek, vücuda doğal karbonhidrat sağlayarak birçok fayda sunar. Aynı zamanda antioksidan deposu olan çilek, sindirimi kolaylaştırır ve kilo vermek isteyenlere de tavsiye edilir.

Vücuttan toksin ve ödemin atılmasına yardımcı olan çilek, C vitamini ve flavonoid bakımından oldukça zengindir. Bu sayede toksinlerin atılmasına yardımcı olan çilek, bağırsak hareketlerini de düzenlemeye yardım eder. Prebiyotik özellikleri bulunan çileğin, bağırsaklardaki yararlı bakterilerin beslenmesine de yardımcı olur.

CİNSEL GÜCÜ VE HAFIZAYI GÜÇLENDİRİR

Kronik hastalıklar arasında bulunan diyabet, kanser, Alzheimer, kalp rahatsızlıkları gibi hastalıkların riskini azaltan çilek, aynı zamanda afrodizyak etkiye de sahiptir. Bu da kişilerde libido dengelenmesini sağlar ve cinsel isteği artırır. Fosfor kaynağı olan çilek, bu yanıyla da hafızanın güçlenmesinde önemli bir rol oynar.