Ülkemizde son dönemlerde artan hayat pahalılığı karşısında vatandaşlar, çeşitli alanlarda ihtiyaçlarını karşılamak adına alternatif yolları araştırmaya devam ediyor. Söz konusu ihtiyaçlar, günlük temel gereksinimler olduğu gibi daha kapsamlı gereksinimler de olabiliyor. Bu noktada birçok kişi, ihtiyaçlarını karşılamak adına bankaların sunduğu kredilere yöneliyor. Ancak bankalar kimi zamanlarda müşterilerin kredi notundan dolayı kredi imkanı sağlamıyor. Peki kredi notu yükseltilebilir mi?
Belli gereksinimleri nedeniyle kredi ihtiyacı olanlar her ne kadar kredi başvurusunda bulunsa da bankalar her zaman başvurulara onay vermiyor. Bunu etkileyen en önemli etken ise kişilerin kredi notunun düşük olması. Zira bankalar kredi başvurularında ilk olarak kişilerin kredi notlarını değerlendiriyor. Bu notlar, bankalar tarafından müşterilerin güvenilirliği açısından bir gösterge olarak kabul görüyor. Ancak bazı durumlarda kredi notu düşük olsa da bazı bankalar inisiyatif ile kredi verebiliyor. Peki kredi notunu yükseltmek için ne yapmak gerek? İşte detaylar…
KREDİ NOTU NASIL BELİRLENİYOR?
Kredi notu, kişi veya işletmelerin bankalarla yaptıkları işlemler sonucunda ortaya çıkan duruma ilişkin olumlu veya olumsuz puanlama ile yapılan sayısal değerlendirmedir. Kredi notları, müşterilerin bankalarda ne kadar kredi kartı ve kredi limiti olduğunu, risk durumunu, ödeme performansının nasıl olduğuna ilişkin bilgiler içeriyor. Kredi notlarında değerler şöyle:
● 0 - 699 puan: En riskli
● 700 - 1.099 puan: Orta riskli
● 1.100 - 1.499 puan: Az riskli
● 1.500 - 1.699 puan: İyi
● 1.700 - 1.900 puan: Çok iyi
KREDİ NOTU NASIL YÜKSELTİLİR
Vatan’ın haberine göre Uludağ Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Filiz Eryılmaz, kredi notu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Eryılmaz, düşük kredi notlarındaki temel sebebin, kredili ürünlerin zamanında ödenmemesi olduğunu ifade etti. Eryılmaz kredi notunu yükseltmek isteyenler için “Kredi kartı ödemelerini son ödeme tarihinden önce yapıp bunu da belirli bir süre düzenli yaparsanız notunuzu yükseltebilirsiniz” dedi.
KREDİ KARTI YÖNTEMİ
Eryılmaz ayrıca, “Diyelim ki bir bankadan maaş alıyorsunuz. Bu bankadan düşük limitli bir kredi kartı çıkarıp, oradaki kredi kartını maaşınıza bağlayabilirsiniz. Az harcama yaparsanız, otomatik olarak da borç maaşınızdan kesileceği için düzenli bir ödemeniz olur. Son ödeme tarihinden önce öderseniz çok daha iyi olur” dedi.