Kurum tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Yapılan son değerlendirmelere göre; Bölgemizde (Afyonkarahisar, Denizli, Uşak) 25.03.2024 Pazartesi gününden itibaren, güney ve güneybatı zamanla kuzeybatı yönlerden kuvvetli rüzgar ve kısa süreli fırtına (40-60 km/saat, kısa süreli 70-80 km/saat) beklendiğinden ulaşımda aksamalar, çatı uçması, soba ve doğalgaz kaynaklı zehirlenmeler gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.”
T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından Baca Gazı Zehirlenmelerinden Korunma Yöntemleri hakkında şu bilgilendirme yapıldı: “ - Kış aylarında sıkça rastlanan sobadan sızan gazdan zehirlenme olaylarının önüne, bilinçli soba kullanımı ile geçilebilir.
Yanan sobalar, yatmadan önce tamamen söndürülmeli ve içindeki yanmış, yarı yanmış kömür, odun gibi yakacak malzemeler dışarıya çıkartılmalıdır. Lodos, fırtına gibi hava sirkülâsyonunun olumsuz olduğu koşullarda sobalar yakılmamalıdır.
İtfaiye Müdürlüğünden soba yakma usulü öğrenilmeli. Sobalar buna göre yakılmalı Sobalarda kömür ve tutuşturma işlemi için uygun malzeme kullanılmalıdır. Kömür tam tutuşmadan soba uyutulmamalıdır. Sobadaki ateşin üzerine kömür ilave edilmemesi, dolu kova ile değiştirilmesi gerekir. Sobanın hava girişleri tamamen kapatılmamalıdır. Bacalar düzenli aralıklarla temizlenmeli, açık tutulmalı, hava akımına ulaşacak şekilde çevre - yapılardan yükseltilmelidir. Gerekirse aspiratörler kullanılmalıdır. Soba borusu ve dirsekleri belli periyotlarda temizlenmeli Kazanlar (Soba) TSE standartlarına uygun olmalıdır. Baca ve borularda zift ve katran oluşumunu engellemek için soba, bacaya en uygun mesafeye kurulmalı ve az sayıda dirsek kullanılmalıdır. Yatay borulara bacaya doğru yüzde 10 eğim verilmelidir
KARBONMOMPNSİT ZEHİRLENMESİNE KARŞI YAPILMASI GEREKENLER
- Karbon monoksit gazından etkilenmiş şahsı temiz havaya çıkarın. Hastaya eğer mümkünse oksijen gazı verin. Gerekli sağlık hizmeti için hastane veya sağlık ocağını arayın.
- Eğer gazdan etkilenmiş kişi nefes almıyorsa, yardım gelene kadar suni teneffüs uygulayın.
- Karbon monoksit gazının bulunduğu mekanı havalandırın. Pencere ve kapıları açarak gazdan etkilenmiş mekana temiz hava girmesini sağlayın.
- Karbon monoksit gazının neden meydana geldiğini araştırıp bulup, bunun bir daha tekrarlanmaması için gerekli önlemleri alın.