Su kesintilerinin en büyük örneği geçtiğimiz yaz aylarında Uşak’ta yaşanan su kesintileri. Bizde bu sebeple kenti içme suyu konusunda besleyen baraj ve kuyuların son durumunu sizin için araştırdık. Ev ve işyerlerinde kullanılan kentin ihtiyacı olan saniyede 630 litre su nereden geliyor?  Baraj ve su kuyularının mevcut kapasiteleri ne kadar? Haberimizde bunları derledik.

SANİYEDE 630 LİTRE SU KULLANIYORUZ

Kentin en büyük su ihtiyacını karşılayan birisi Küçükler Barajı. Devlet Su işleri (DSİ) tarafından aldığımız bilgilere göre Küçükler Barajındaki Doluluk oranı yüzde 49.2 seviyesinde. Toplam hacmi 12 milyon 800 bin metreküp şu anda Küçükler barajında 6.8 milyon metreküp su mevcut. Küçükler barajından saniyede 180 litre su Uşak’a pompalanıyor. Şehrin su ihtiyacını karşılayan ana arterlerden biride Çokrağan Doğal su kaynağı. Bu kaynaktan ise saniyede 350 litre su kent merkezine geliyor. Tüm bunların yanında ise Uşak Belediyesi tarafından açılan su kuyularından saniyede 100 litre su ana su hattını besliyor.

72 ADET SU KUYUSU MEVCUT

Uşak Belediyesi Su Kanal İşleri Müdürü Erdem Uluyol, Uşak’ın su ihtiyacının kesintisiz olarak sağlanması için çalışmaların yapıldığını ifade etti. Vatandaşların su kesintileri ile karşı karşıya gelmemeleri için ciddi caba sarf ettiklerini dile getiren Uluyol, “Şuanda şehrimizin su ihtiyacını karşılayan iki ana faktörümüz Küçükler Barajı ve Çokrağan Doğal Kaynağı. Bunun yanında şehrimizin muhtelif bölgelerinde 72 adet su kuyumuz mevcut.  Şuanda bu koyularımızdan sadece 15 âdetini aktif olarak kullanmaktayız. Diğer su kuyularımızda olumsuz durumlara karşı hazır olarak beklemekte” dedi.

SACADA SİSTEMİ KURMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Su kuyularının tek merkezden kontrol edilmesi ve izlenebilmesi için SCADA adı verilen sistemin kuruluş aşamasında olduklarını ifade eden Erdem Uluyol, “SCADA sistemleri geniş alana yayılmış tesislerin tek bir merkezden bilgisayar, cep telefonu veya tablet gibi cihazlarla izlenebildiği bir sistemdir ve temel olarak bir yazılımdır. Tek bir cihazdan kullanılabileceği gibi ağ bağlantılarıyla birden fazla bilgisayar ve taşınabilir cihazla kontrol ve izleme yapılabilir. Bu sistemi kurduğumuz takdirde tüm kuyularımızı tek merkezden kontrol ve yönetimimizi gerçekleştireceğiz” dedi.

SUYUMUZU HER ZAMAN DİKKATLİ KULLANMALIYIZ

Uşak’ın tatlı su konusunda çok zengin bir şehir olmadığını ifade eden Uluyol, “Vatandaşlarımızı konut ve işyerlerinde su kullanımı konusunda daha dikkatli olmalarını tavsiye ediyoruz. Maalesef ülkemiz gibi şehrimizde su kaynakları konusunda çok bonkör olabileceğimiz kadar bol değil.  Son 1 yılda kent genelinde 20 adet yeni su kuyusu açtık. Aynı zamanda devletimizde şehrin susuzlukla karşı karşıya kalmamaları için çalışmalarını hızlandırdı. DSİ’nin Sorkun Göleti projesi önümüzdeki yıl bitirilmesi planlanıyor. Murat dağı su projesi ve alternatif bir baraj’da Gökkaya Barajı olarak buda önümüzdeki yıllarda tamamlanması planlanıyor. Tüm bu çalışmalar ışığında kentin çok büyük bir su problemi olamayacağı inancındayız. Ancak yine tekrarlamalıyız ki biz ülke olarak bol suyumuz olan bir ülke değiliz. Cumhurbaşkanımızın belirttiği gibi 1 damla suyu bile boşa harcamamalıyız” dedi. / Serkan Karayol - Özel Haber

Editör: Ozan Yavuz