Uşak Göz Merkezi’nden Opr. Dr. Erol Uysal, çocuklarda sıkça karşılaşılan göz tembelliği konusunda aileleri bilinçli olmaya davet etti.

Göz tembelliğinin tedavi edilebildiğini ancak erken dönemde fark edilmediğinde kalıcı görme kayıplarına yol açabileceğini belirten Uysal, çocuklarda görme sorunlarının geç fark edilmesinin tehlikeli olduğunu ifade etti.

Uysal, "Özellikle sık göz kırpma gibi belirtiler göz tembelliğine işaret edebilir" dedi.

Göz tembelliğinin tıpta “ambliyopi” olarak bilindiğini ifade eden Uysal, bu durumun halk arasında “donuk göz” olarak anıldığını açıkladı.

Gözde yapısal bir sorun olmadan görme keskinliğinde azalma olarak ortaya çıkan göz tembelliğinin, %1,6 ile %3,6 arasında bir yaygınlık oranına sahip olduğunu vurguladı.

"Tedavi edilebilir olmasına rağmen, ailelerin geç fark etmesi nedeniyle kalıcı görme sorunlarına neden olabilir. Göz tembelliği, görüntünün beyin tarafından algılanmaması ya da bulanık algılanması nedeniyle ortaya çıkar. Bu sorunun çözümü için göz sinirlerinin uyarılması gereklidir” diye belirten Uysal, hastalığın bebeklik çağında başlayabildiğine dikkat çekti ve kritik dönemin doğumdan sonraki ilk 6 ay ile 7-8 yaş arası olduğunu ekledi.

Erol Uysal

Çocuklarda göz tembelliğinin sık göz kırpma, bir gözü kapatma isteği, gözleri kısarak bakma veya ovalama gibi belirtilerle kendini gösterebileceğini ifade eden Uysal, bu belirtiler görüldüğünde gecikmeden göz muayenesine başvurulmasını önerdi. “Özellikle klinik muayenede tanı konulan göz tembelliği, erken tedaviyle daha başarılı sonuçlar verir. Bu yüzden küçük yaşlardan itibaren her 6 ayda bir göz muayenesi yaptırmak önemlidir,” şeklinde konuştu.

Muhabir: Hulusi Dinçer