Papatya, dünyanın her yerinde ulaşılabilen çiçekli bir bitkidir. Bu bitki, nemli ve mineralli yapıya sahip olan topraklarda kolay bir şekilde büyür. Park, bahçe gibi alanlarda papatyalara rastlamak mümkündür. Papatyada; flavonoid, organik asitler ve resin gibi maddeler bulunur.

Papatyada bulunan maddeler, bazı hastalıkların tedavisinde etkili bir rol oynar. Papatyanın çay halinde tüketilmesi halinde soğuk algınlığına karşı faydası vardır. Aynı zamanda bronşiti hafifletici etki de yapar. Üst solunum yolunda meydana gelen iltihaplanmalara karşı iyi gelir.

ROMATİZMAYA İYİ GELİYOR

Papatya, boşaltım sisteminde meydana gelen iltihaplanmalara karşı iyi gelir. Kistler, ağrılı geçen adet dönemleri için papatyalardan istifade edilir. Gut, romatizma gibi hastalıklar söz konusu olduğunda da papatyadan yararlanılabilir.

Papatya, küçük yaraların tedavi edilmesinde etkilidir. Ağrıya ya da kaşıntıya yol açan rahatsızlıklar da giderilebilir. Papatya şu rahatsızlıklar halinde dışarıdan kullanılır:

- Egzama

- Kızarıklık

- Şişkinlik

GARGARA İÇİN KULLANILABİLİR

Papatya ile gargara yapılabilir. Bu sayede ağızda oluşan iltihaplar giderilebilir. Aynı zamanda boğaz ağrısının giderilmesinde de etkilidir. Ağız ülseri olanlar, papatyayı çiğneyerek tüketebilir. Papatya yapraklarının çiğnenmesi halinde besinler daha kolay şekilde çiğnenir. Papatyanın kabızlık giderici etkisi vardır.

Papatyanın kaynatılarak tüketilmesi halinde ateş düşürme ve terleme etkisi ortaya çıkar. Papatya çayı tüketerek soğuk algınlığı ve öksürüğün etkileri giderilebilir. Homeopatik bir ilaç olan papatya, kanamaları durdurmakta etkilidir.

AIDS’E KARŞI DA FAYDALI

Papatyanın AIDS hastalığının tedavisinde de etkili olduğu belirtildi. Papatyada bulunan apigenin maddesinin AIDS’e karşı etkili olduğu ifade ediliyor. Ancak bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

Papatya, yaraları iyileştirmek ve ağrıları geçirmek için harici olarak kullanılabilir. Piyasada bulunan ağrı giderici kremlerin içerisinde papatya bulunuyor. Ağızda yara oluşumu varsa papatyanın çiğnenerek tüketilmesi gerekir. Papatya çayı ise soğuk algınlıkları için tercih edilir.