Evler boyanırken, parkelere boyalar sıçrayabilir. Bunun yanı sıra damlamalar da meydana gelebilir. Dirsek yağı, boyaların çıkarılmasında sıklıkla kullanılır. Bunun yanı sıra uygun temizlik ürünleri ile zeminde kalan boyalar çıkarılabilir. En kolay çıkarılan boyalardan biri akrilik boyalardır. Yağ bazlı boyaların çıkarılması biraz daha zor olabilir.

Parkedeki boyalar çıkarılırken ağır kimyasallar kullanılmamalıdır. Her parke türünde her temizlik malzemesinin kullanılması mümkün olmayabilir. Bazı malzemeler, parkeye zarar verebilir. Aynı zamanda sert fırçalar, kazıyıcı aparatlar da çizilmelere yol açabilir.

PARKEDEN BOYA NASIL ÇIKARILIR?

Parkedeki boyaların çıkarılması için birkaç damla bulaşık deterjanı kullanılmalıdır. Birkaç damla bulaşık deterjanı, 2 bardak sıcak suya konularak karıştırılmalıdır. Bez, karışıma batırılır ardından damlama olmayana kadar sıkılması gerekir. Bezin, ahşabın damarları yönünde uygulanması gerekir. Yumuşak bir fırça yardımıyla boya çıkarılmalıdır.

Boyanın çıkarılamaması halinde eski bir kredi kartı ya da plastik macun bıçağı ile çok fazla zorlamadan kazıma yapılır. Boyaları çıkarmak için alkol ve limon suyu da kullanılabilir. Bunun için üç ölçek alkol ve bir ölçek limon suyu karıştırılmalıdır. Bez, karışıma batırıldıktan sonra sıkılır. Ardından boyalı alanda bekletilir. Eski bir diş fırçası kullanılarak fırçalama ve ardından kazıma yapılır.

PARKEDE OLUŞAN ÇATLAKLAR NASIL GİDERİLİR?

Eskiyen ahşap zeminlerde birtakım çatlaklar oluşabilir. Özellikle nemin azaldığı zamanlarda ahşap, daha kötü bir hal alır. Böyle parkelerin temizliğinde oda, küçük parçalara ayrılarak silinmelidir. Ilık su ve damıtılmış beyaz sirke karışımı ile çatlaklar temizlenebilir.

Yumuşak kıllı bir fırça yardımıyla solüsyon, çatlaklara uygulanır. Elde taşınan bir süpürge kullanılarak ya da vakumlu süpürge ile temizlik yapılır. İlk olarak çatlaklar temizlendikten sonra zemindeki toz alınmalıdır ve paspas yapılmalıdır. Parke bakımı ve temizliği düzenli olarak yapılmalıdır.