Cezaevi yıllarında edindiği deneyimlerle akademik ve yazınsal kariyerine yön veren Çayır, uzun yıllar Büyük Birlik Partisi'nde önemli görevlerde bulundu. Merhum Muhsin Yazıcıoğlu’nun yakın çalışma arkadaşlarından biri olarak, hem partinin gelişiminde hem de Türkiye'nin demokratik mücadelesinde etkili bir rol oynadı. Günümüzde, kitap fuarcılığı ve kültürel projelerle aktif olarak hizmet etmeye devam eden Çayır, Milli Yol Partisi'nin kurucularından biri olarak, siyasi ve toplumsal meselelerdeki etkisini sürdürmektedir.
Remzi Çayır Kimdir?
Remzi Çayır, 1959 yılında Kahramanmaraş'ın Abbaslar Köyü'nde dünyaya geldi. İlk, orta ve lise eğitimini Kahramanmaraş'ta tamamladıktan sonra üniversite öğrenimi için Ankara'ya geldi. 1970'lerin sonlarında, ülkenin siyasi kaos ortamında, vatansever bir genç olarak kendisini çeşitli siyasi olayların içinde buldu. 1979 yılında, “Vatanı kurtarmak Ülküsü” doğrultusunda faaliyet gösterdiği teşkilatın bazı uygulamaları sorgulanırken, bir anda cezaevine alındı. 12 Eylül dönemi sırasında, ünlü "Kafes"te insanlık dışı işkencelere maruz kalan Çayır, bu süreçte birçok genç gibi kendisine dayatılan suçları kabul etmek zorunda kaldı. Ankara Mamak'tan başlayıp, Gaziantep, Çanakkale ve en son Elbistan cezaevlerinde geçirdiği mahpus hayatı sırasında, İktisat Fakültesi'ni bitirdi. Cezaevi yıllarında Yeni Düşünce Gazetesi'nin düzenlediği “roman-hikaye” yarışmasında "Zibilde Papatya Açtı" hikayesiyle ödül kazanmıştır.
Cezaevinden çıktıktan sonra yayıncılık ve yazarlık alanında aktif bir şekilde yer aldı. Bizim Ocak, Mavera, Birliğe Çağrı, Vahdet, Gözyaşı, Dolunay gibi aylık dergilerde ve haftalık "Yeni Düşünce" gazetesinde düzenli olarak yazılar kaleme aldı. Eserleri arasında "Zerafetin Fal Çiçekleri", "Adım Yeşil", "Onlar Diridirler", "Koğuş Türkiye", "Koğuş Dünya", "Mamak Mapushanesi", "Gel Dedin Geldim İşte", "Alperenlerin Davası" ve "Devletin Oğulları" bulunmaktadır.
1991'de infaz yasası ile cezaevi hayatı sona erdi. Daha sonra, ülkücü hareketin bir parçası olarak, Merhum Muhsin Yazıcıoğlu’nun kurucusu olduğu Büyük Birlik Partisi (BBP) süreçlerinde yer aldı. BBP’de, Merhum Yazıcıoğlu’nun Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini üstlendi ve uzun yıllar Başkanlık Divanında yer aldı. Ayrıca, Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı ve milletvekili adaylığı gibi çeşitli siyasi görevlerde bulundu.
Muhsin Yazıcıoğlu’nun şehit edildiğine inanan Çayır, hem hukuk süreçlerinde hem de Yazıcıoğlu'nun ailesine ve camiaya destek vererek aktif bir rol oynadı. Yazıcıoğlu’nun vefatından sonra, BBP'de kalan görevlerinde, partinin ilkelerinden uzaklaşıldığını düşündüğü bir dönemde "Parti içi demokrasi mücadelesi" süreçlerine katıldı. BBP’deki antidemokratik ve ilkesiz uygulamalardan rahatsızlık duyarak, partiden istifa etti.
İstifanın ardından, çeşitli yurt gezileri ve istişareler sonucunda, Muhsin Yazıcıoğlu'nun arkadaşları ve ülkenin dört bir yanından eğitimci, hukukçu, akademisyen ve ekonomistlerden oluşan güçlü bir kadro ile "Milli Yol Partisi"ni kurdu. Remzi Çayır, halen kitap fuarcılığı ve kültür dünyasında hizmet etmeye devam etmektedir. Evli ve bir çocuk babası olan Çayır, hem ailesiyle hem de kariyerindeki çeşitli alanlarda aktif bir yaşam sürdürmektedir.