Fabrikanın hikâyesi, Uşaklı halı tüccarı Celepzâde Abdullah Bey’in Almanya’da farklı bir pancar türünü keşfetmesiyle başladı. Bu tohumlar, Uşak’ta ekilip başarılı sonuçlar alınarak şeker üretimi hayalinin ilk adımları atıldı. Öncü isimlerden Molla Ömer Oğlu Nuri Şeker, pancardan elde ettiği tatlı çeşitlerini üreterek kazanç elde etti ve Uşak’ta bir şeker fabrikası kurma fikrini hayata geçirmek için harekete geçti.
Uşak Terakki Ziraat Türk A.Ş. Kuruluşu
19 Nisan 1923’te kurulan Uşak Terakki Ziraat Türk A.Ş., köylülerden alınan ürünler karşılığında sermaye birikimini sağladı. Nuri Şeker’in köy köy dolaşarak halkı ikna etmesiyle şirketin sermayesi 600 bin liraya ulaştı. Çekoslovak bir firmayla yapılan anlaşma sonucu, 6 Kasım 1925’te temeli atılan fabrika, 17 Aralık 1926’da açıldı.
İlk Üretim ve Günümüz Kapasitesi
Fabrika, açılış yılındaki ilk üretiminde bin 263 ton pancar işleyerek 114 ton kristal şeker elde etti. Bugün fabrika, günlük bin 800 ton pancar işleme kapasitesine ve yılda yaklaşık 30 bin ton şeker üretimine ulaştı. Fabrika, Helal Gıda Sertifikası ve FSSC 22000 Gıda Güvenlik Sistemi Sertifikasyonu belgelerine sahip olarak üretim faaliyetlerini sürdürüyor.
Uşak Valiliği’nden Kutlama
Uşak Valiliği, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Türkiye’nin özel teşebbüsle kurulan ilk şeker fabrikası olmasıyla, 17 Aralık 1926’dan beri ülkemizin sanayileşme hamlesinin öncülerinden olan Uşak Şeker Fabrikası’nın 98. kuruluş yıl dönümünü kutluyoruz. Başta Nuri Şeker olmak üzere bu değerli katkıda bulunan herkesi saygı ve rahmetle anıyoruz” ifadelerine yer verdi.