Mikroplastiklerin deniz yaşamına zarar verdiğini belirten Metin, bugüne kadar üretilen yaklaşık 8 milyar ton plastiğin yalnızca yüzde 9'unun geri dönüştürülebildiğini hatırlatarak acilen önlemler alınması gerektiğini söyledi.

Bu yılki Dünya Çevre Günü'nün teması, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından "Plastik Kirliliğine Son Ver" olarak belirlenmiştir. Prof. Dr. Metin, Pasifik Okyanusu'ndaki 1,6 milyon kilometrekarelik plastik yığının, Türkiye'nin yüzölçümünün neredeyse iki katı büyüklüğünde olduğunu belirterek, bu durumun plastik kirliliğinin boyutlarını gözler önüne serdiğini ifade etti.

"Karadan ve nehirlerden denizlere ulaşan plastik kirliliği, deniz ekosistemindeki hayvan ve bitki türlerine ciddi zararlar veriyor. Araştırmalar, birçok balık türünün midesinde mikroplastik bulunduğunu gösteriyor. Hatta mikroplastiklerin anne karnındaki fetüste, yeni doğan bebeklerin plasentasına, insan kanına ve akciğerlerine kadar ulaştığı tespit edilmiştir," dedi.

- "8,3 Milyar Ton Plastik Üretildi"

Prof. Dr. Metin, plastik kirliliğinin çevre ve canlı sağlığı üzerinde ciddi sorunlara yol açtığını belirterek, "Plastiklerin geri dönüştürüldüğüne dair yaygın bir inanç var. Ancak verilere baktığımızda dönüşümün yeterli olmadığı görülüyor. 1950-2015 yılları arasında dünya genelinde yaklaşık 8,3 milyar ton plastik üretilmiş; bunların 6,3 milyar tonu plastik atığa dönüşmüş. Bu plastik atıkların sadece %9'u geri dönüştürülebilmiş. Türkiye, Avrupa’dan en çok atık ithal eden ülke olduğundan, geri dönüştürülemeyen plastiklerin yarattığı kirlilik sorgulanır hale gelmiştir," diyerek durumu özetledi.

- "Solunum Yoluyla İnsan Sağlığına Zarar Veriyor"

Geri dönüştürülemeyen plastiklerin genellikle yakılarak bertaraf edildiğini belirten Metin, "Bu işlem sonucunda hem iklim değişikliğine yol açan karbondioksit gazı hem de zararlı kimyasallar açığa çıkıyor. Örneğin, 1 ton plastiğin yakılması sonucunda 2,9 ton karbondioksit atmosfere salınıyor," dedi.

Prof. Dr. Barış Metin, plastik kirliliği ile mücadele etmek için toplumsal farkındalığın artırılması ve acil önlemler alınması gerektiğinin altını çizdi.

Editör: Ozan Yavuz