Türkiye’nin birçok bölgesi deprem riskine açık durumda ve bu konuda hazırlıklı olmak büyük önem taşıyor. Deprem riskine göre iller, birinci, ikinci ve üçüncü derece riskli iller olarak sınıflandırılıyor. İşte Türkiye’nin deprem risk haritasındaki iller:

Birinci Derece Deprem Riski Taşıyan İller

Bu iller, en yüksek deprem riski altında bulunan bölgeler arasında yer alıyor:

İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, UŞAK, Bursa, Bilecik, Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale, Siirt.

Bu illerde, büyük depremlerin olma ihtimali yüksek olduğu için yerel yönetimler ve halkın hazırlıklı olması büyük önem taşıyor.

usak-deprem-usakolay-1-01

İkinci Derece Deprem Riski Taşıyan İller

Deprem riskinin yüksek olduğu, ancak birinci dereceden daha düşük risk taşıyan iller şunlar:

Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak, Zonguldak, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, UŞAK, Ağrı, Çorum.

Bu illerde de depreme karşı önlemler alınması ve binaların dayanıklılığına dikkat edilmesi gerekiyor.

deprem-usakolay-7

Üçüncü Derece Deprem Riski Taşıyan İller

Deprem riski daha düşük olsa da bu iller de zaman zaman deprem tehdidi ile karşı karşıya kalabiliyor:

Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep’in bazı bölgeleri, Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin, Nevşehir.

Bu bölgelerde de halkın bilinçlenmesi ve yapı güvenliğine dikkat edilmesi büyük önem taşıyor.

deprem-usakolay-5

Depreme Karşı Hazırlıklı Olmak Hayati Önem Taşıyor

Türkiye’nin birçok bölgesinin farklı derecelerde deprem riski taşıması nedeniyle, afet hazırlığı ve deprem bilinçlendirme çalışmaları her ilde devam ediyor.

Yetkililer, özellikle birinci derece riskli illerde yaşayan vatandaşları deprem öncesi, sırası ve sonrasında yapmaları gerekenler konusunda bilgilendiriyor.

Kaynak: AFAD