Köyde yaşayan herkes köydeki ortak alan temizliği ve ortak yapılması gereken tüm işleri imece usulü birlikte yapıyor.

Takmak Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Ali Terziler imece usulü çalışmaları sosyal medya hesaplarından paylaşarak tüm köylerin örnek alınmasını istedi.

454643471 3278683409106950 6418073203273823536 N

Takmak Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehmet Ali Terziler imece usulü ile yapılan çalışmalar hakkında şunları söyledi, “ Köy Muhtarlığının çağrısı ile köyün su deposu, Muhtar odasının onarım ve temizliği, arazi yangınlarının söndürülmesi gönüllü insanlardan oluşan İMECE Usulü ile yapıldı. Şimdi de Düğün ve Yemek Salonumuzun içinde bulunduğu 3 dekarlık Çamlık alan aynı yöntemle temizleniyor.Kimi otları biçiyor,kimi tırmıklıyor, kimi süpürüyor.Yıllardır pislik içinde bulunan kıymetini,değerini bilemediğimiz bu alan bakımlı bir park  olacak.Tuvaletleri çalışır duruma getirilip sosyal bir eksiklik giderilecek, her tarafı çit ile çevrilerek çok amaçlı toplantı alanı haline getirilecektir. Daha sonrada Mezarlarımızın temizliğine geçilecektir. Emeği geçen herkese saygı,sevgi ve selamlar...Durmak yok çalışmaya devam” dedi.

454546365 3278683489106942 3501896771014471642 N

İMECE NEDİR?

İmece, bir köy ya da köy topluluğunda işlerin gönüllü ya da zorunlu olarak el birliğiyle yapılması anlamına gelir. Köyün bir sorunu giderilmeye karar verilmişse köyde bulunan her hane iş gücüne destek olur. Eğer para toplanacaksa yine her hane maddi gücü elverdiğince para desteğinde bulunarak gereken miktarın toplanmasına yardımcı olur.

Genellikle kırsal yerleşim bölgelerinde uygulanan imece yöntemiyle hem topluluğun hem de sırasıyla hanelerin ihtiyaçları birlikte giderilmeye çalışılır. Yazılı olmayan hukuk kurallarına dayalı imece, köy ve kasaba gibi yerleşim bölgelerinde pek çok ihtiyacı karşılayan, dayanışmaya dayalı bir örgütlenme türüdür.

İmece usulü yapılan işlerin bir kısmını şu şekilde sıralayabiliriz: Köyün kanalizasyonunun yapılması. Köyün merasının temizlenmesi. düğün yerlerinin kurulması. Okul inşaatı. Cami inşaatı. Okulun yakacağının toplanması. Köyün korusundan ağaç kesilmesi. Köy fırınının temizlenmesi. Hayır işlerinde gereken ortak çalışma. Düğünlerde sandalye, güğüm, kazan gibi eşyaların gereksinimi karşılamak. Köye misafir gelmişse ağırlamak. Köylerde hep birlikte yapılan işler.

İmece kültürü geçmişe, kırsala aitmiş gibi görünse de aslında dayanışmanın, sorunları elbirliği ile çözmenin yeri ve zamanı olmaz. İnsanlar nerede ya da hangi zamanda yaşıyor olurlarsa olsunlar eksikliklerini, ihtiyaçlarını omuz omuza verdiklerinde çok daha kolay şekilde çözebilirler. İMECE Tasarruf, tam da bu fikirden hareketle doğmuştur: Sorunlarımızın niteliği değişse de çözümün birlikten geleceğine inanan 9 iş insanı ve toplumun geniş tabanına yayılmış yüzlerce ortağıyla imece kültürünü şehir yaşamına en etkili şekilde taşımayı amaçlamaktadır.

Editör: Öyküm Yavuz