Uşak Valisi Dr. Naci Aktaş, Zafer Kalkınma Ajansının, 3 ay arayla yayınladığı “Zafer” dergisinin 51.sayısına, röportaj verdi.

Vali Aktaş, Uşak’ta göreve başladığı Eylül ayından günümüze kadar ki dönemde, yaptığı çalışmalar ve Uşak hakkında edindiği izlenimler hakkında Zafer Dergisi okuyucularına bilgiler verdi.

Vali Naci Aktaş’ın Verdiği Röportaj Şu Şekilde;

Sayın Valim, sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

1977 yılında Trabzon’un Araklı ilçesinde doğdum. İlk, orta ve lise öğrenimimi Araklı'da tamamladım. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden 1999 yılında mezun oldum. Yüksek Lisansımı İngiltere Exeter Üniversitesi’nde Kamu Yönetimi ve Kamu Politikası alanında 2007’de tamamladım. Doktora eğitimimi Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalında 2022 yılında tamamlayarak Yönetim ve Organizasyon alanında Doktor unvanını aldım. 2000 yılında başladığım kamu hizmetine 2004 yılına kadar Şekerbank T.A.Ş. Teftiş Kurulu Başkanlığında Müfettiş Yardımcısı/ Müfettiş olarak devam ettim. 2004 yılında 91. Dönem Kaymakam Adayı olarak Mülki İdare Amirliği mesleğine intisap ederek, İçişleri Bakanlığı bünyesinde Ağaçören Kaymakamlığı, Karaçoban Kaymakamlığı, Erzurum Vali Yardımcılığı, İller İdaresi Genel Müdürlüğü Şube Müdürlüğü, Müsteşarlık ve Bakanlık Özel Kalem Müdürlüğü, Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü Daire Başkanlığı, Seferihisar Kaymakamlığı ve Etimesgut Kaymakamlığı görevlerinde bulundum. 18 Eylül 2024 tarih ve 2024/321 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile Uşak Valiliği görevine atandım. Evliyim ve iki kız çocuğu babasıyım.

İlimizde göreve başladığınızdan bu yana Uşak ile ilgili genel değerlendirmeniz nelerdir?

Oldukça köklü bir tarihi olan Uşak, Manisa ve Denizli gibi önemli sanayi kentlerine yakınlığı, Ankara-İzmir Hızlı Tren hattının ve Ankaraİzmir Otoyol projesinin il sınırlarından geçecek olmasının getirdiği lojistik avantajının yanında yerleşmiş girişimcilik kültürünün etkisiyle nüfusuna oranla gelişmiş bir sanayi kenti olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Uşak’ın tekstil, deri, seramik, geri dönüşüm sektörlerinde bölgesinde güçlü bir ekonomik altyapıya sahiptir. İlimizde yer alan ve ağırlıklı olarak rejenere iplik üretimi gerçekleştiren sanayicilerimizin yer aldığı Tekstil Organize Sanayi Bölgesi’nde yaklaşık 600 hektarlık alanda genişleme çalışmaları devam etmektedir. Çalışmaların tamamlanmasıyla şu anda yaklaşık 17 bin kişinin istihdam edildiği Uşak Organize Sanayi Bölgesi’nde farbrikaların üretime geçmesi ile birlikte istihdam sayısının 25 bini aşması beklenmektedir. Uşak, aynı zamanda önemli bir turizm potansiyeli barındırmaktadır. Ulubey ilçesinde bulunan Ulubey Kanyonu dünyanın en büyük ikinci kanyonu ünvanına sahip olup özellikle doğa severler ve doğa fotoğrafçıları için görülmesi gereken bir destinasyondur. Bununla birlikte bölgenin hızla yükselen turizm merkezlerinden biridir. Biz de kamu kurumları, özel sektör temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları ile iş birliği halinde ilimizi daha iyi noktalara taşıyabilmek üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Sayın Valim, Uşak ilinin sosyoekonomik durumu ile ilgili görüşleriniz nelerdir? İlimizi yerli ve yabancı yatırımcılar açısından cazip hale getiren unsurlardan bahsedebilir misiniz?

Uşak, Ege-İç Anadolu geçiş güzergâhında; kara, hava ve demir yolu ulaşım ağları üzerindedir. Özellikle tarım ve sanayi alanında dünya pazarında yer edinme fırsatları olan ilimiz turizm alanında da büyük bir potansiyel barındırmaktadır. Bölgesel gelişmede ve ülkemizin ekonomik kalkınmasında ekonomik ve yerel dinamikler bağlamında önemli bir yere sahiptir. Ülkemizin önemli tekstil kentlerinden biri olan Uşak’ta halı ve kilimcilik imalat sanayisinin kurulmasında belirleyici rol oynamıştır. Daha sonradan rejenere iplik üretimi ve deri tabaklama, ilimize önemli katkılar sağlamış ve sağlamaya da devam etmektedir. İlimizde iplik üretimini gerçekleştiren fabrikalarımız, ham madde olarak tekstil atığı kullanmaktadırlar. Bu anlamda Uşak, Türkiye’nin tekstilde geri dönüşüm merkezi haline gelmiştir. İlimiz, uluslararası rekabet ve döngüsel ekonomik sistemin adapte edilebilmesi için gerekli olan beşeri sermayeye, teknik birikime ve tekstil atıklarından iplik imalatı yapan sanayicilere sahiptir. Bu alandaki yatırımcılar için de doğru bir tercih olacaktır. Uşak aynı zamanda sahip olduğu doğal kaynaklar ve coğrafi yapısı nedeniyle tarım şehri olarak öne çıkabilecek ve ülkenin ekonomik gelişimine katkı sağlayabilecek konumdadır. Bu nitelik ve potansiyeller, Uşak’ın rekabet etme kapasitesini geliştirmesine olanak sağlayacaktır. Bunlara ilave olarak ilimiz çok önemli bir turizm potansiyeline sahiptir. Uşak’ta dünyaca ünlü “Karun Hazineleri” kalıntıları bulunmaktadır. Ayrıca Uşak halılarının ünü dünyaya yayılmıştır. Bölgede birçok antik kent bulunmaktadır. Dünyanın en büyük ikinci kanyonu bu ildedir. Ajans desteği ile hayata geçirilen cam terasın açılması ile birlikte kanyon önemli ölçüde turist çekmeye başlamıştır. Bununla birlikte ilimiz önemli turistik termal tesislere sahiptir. Kısaca Uşak, turizm anlamında farklı alanlardan pek çok zenginliğe sahip bir ilimizdir.

Valilik olarak Uşak için yapılan çalışmalar hakkında bilgi verebilir misiniz?

Uşak; sanayisi, tarımı, kültürel, tarihi ve coğrafi değerleri ile oldukça kıymetli bir hazinedir. Uşak Valisi olarak göreve başlamamdan bu yana daha önce başlatılan projeleri devam ettirirken bir taraftan da şehrimizi ileriye taşıyacak yeni çalışmalara devam ediyoruz. Valilik olarak ilimize en güzel hizmetleri kazandırma gayretindeyiz. Bu kapsamda; İl Özel İdaremiz; 245 köy ve 301 bağlı olmak üzere 546 ünitede 80.000 kişilik kırsala ve kamu kurumlarına yol, su, kanal hizmeti vermektedir. 2024 yılında 127 km asfalt, 47 içme projesi, 19 kanalizasyon projesi, 17 GES (içme suyu) projesi yapılmış olup 229 köy yardımının yanında tarıma yaklaşık 20 milyon TL destek sağlamıştır. İlimiz yatırımcı kuruluşlarının 298, il ve ilçe belediyelerimizin ise 43 olmak üzere toplam 341 proje uygulanmak üzere yatırım programlarında yer almıştır. Yatırımcı kuruluşlarımızın ve belediyelerimizin yürüttükleri toplam 341 projeden 140’ı tamamlanmış, 161’i devam etmektedir.

Yatırımcı kuruluşlarımızın toplam proje tutarı 13 milyar 184 milyon 283 bin TL, belediyelerimizin toplam proje tutarı 349 milyon 644 bin TL olmak üzere yatırımcı kuruluşlarımız ve belediyelerimizin toplam proje tutarı 13 milyar 533 milyon 927 bin TL’dir. Türkiye’nin önemli sanayi kentlerinden biri olan ilimizde 4 organize sanayi bölgesi bulunmaktadır. Uşak OSB, Uşak Deri (Karma) OSB, Karahallı OSB’de 2024 yılı itibarıyla 651 firma üretim yapmakta olup ekonomimize ciddi katkılar sağlamaktadır. 2020 yılında kurulumu onaylanan ve halen altyapı çalışmaları süren Banaz OSB sınırlarında ise 800 kişiye istihdam sağlayan Uşak Seramik Fabrikası üretime devam etmektedir. İlimiz konum olarak ham madde ve iş gücü temini açısından avantajlı bir bölgede bulunmaktadır. Gerek İzmir Limanı’na ve elektrik dağıtım hatlarına yakınlığı gerek bölgemizden geçen doğal gaz hattı ilimiz üreticiler ve yatırım için cazip hale getirmektedir. Yakın zamanda hayata geçirilmesi planlanan hızlı tren hattı ve diğer tren hattı da buna katkı sağlayacaktır. Konum olarak bir diğer avantajımız ise ilimizin jeotermal kaynaklar açısından zengin olmasıdır. Bu, hem ilimizin termal turizmi hem de sanayi, tarım ve ekonomisi açısından çok önemlidir. Bunun en güzel örneği jeotermal kaynaklı seracılığı hayata geçirecek olan Banaz Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) olup burada 3.000 kişiye istihdam sağlanacaktır. Ayrıca burada kullanılacak sıcak su ile aynı zamanda jeotermal kaynaklı turizm alanları desteklenecektir. Tarımsal kalkınma hedeflerimiz doğrultusunda ilimizde çalışmalarımız sürmektedir. Bu kapsamda ilimizde 5.170 hektar alanda 1.294 ton sertifikalı tohum üretimi gerçekleştirilmiştir. İlimizde bu yıl kırsal kalkınma yatırımları kapsamında 18 kişiye 20.7 milyon TL ekonomik yatırım hibesi, 358 kişiye 15,1 milyon TL altyapı yatırım hibesi, 145 kişiye 7,5 milyon TL bireysel sulama sistemi desteklemesi verilmiştir. 2024 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı kaynaklı 14,8 milyon TL tutarında 20 proje, İl Özel İdaresi kaynaklı 18 milyon TL tutarında 9 proje gerçekleştirilmiştir. Yetersiz veya yanlış gübre kullanımının önüne geçilmesi amacıyla İl Özel İdaresi kaynaklı 1.000 üreticimize Toprak Analizi Desteği Projesi uygulanmaya devam etmektedir. Tarihi ile derin köklere sahip ilimizde turizm ve tanıtım yatırımlarımızda büyük artış sağlanmıştır. Blaundos ve Sebaste Antik Kentlerinde, Clandras Tarihi Su Kemeri’nde, Ulubey Kanyonları’nda çalışmalarımız hızlandırılmıştır. Ulubey ilçemizin Sülümenli köyü mevkiinde Zafer Kalkınma Ajansı destekleriyle kurulan Blaundos Antik Kenti Kazıevi ve Karşılama Ünitesi, 2024 kazı sezonunda da faaliyetlerine devam etmektedir.

TR33 Bölgesinde yer alan; Afyonkarahisar, Kütahya ve Manisa ile Uşak ilinin etkileşimini nasıl değerlendiriyorsunuz?

ZAFER, bölgemizde öncü bir kurumdur. Bölgesel kalkınmayı ilgilendiren konularda kamu, özel kesim, sivil toplum temsilcileri ve bilim insanları arasında iletişim ve iş birliğini geliştirmeye yönelik çalışmalar yürütmektedir. TR33 Bölgesi illerinde paydaş ilişkilerinin gelişmesi ve kurumların birbirlerini desteklemesi açısından önemli bir misyon üstlenmektedir. ZAFER öncülüğünde yapılan projelerin bölgemizdeki hangi ilde olursa olsun başarıya ulaşması, bölgedeki diğer illere de katkı sağlamaktadır. Bu anlayışla TR33 Bölgesi’ndeki iller birbirlerinin tecrübesinden yararlanmakta, ekonomik, kültürel ve diğer alanlarda birbirlerinin gelişimlerini desteklemektedir.

Bölgesel gelişmeyi hızlandırmak ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak amacıyla oluşturulan; Kalkınma Ajanslarının destekleri ve faaliyetleri ile bunların etkinliğini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Kalkınma Ajansları, yaptıkları çalışmalarla bölge içi ve bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltarak bölgelerinde etkin bir rol oynamaktadırlar. Faaliyet gösterdikleri ildeki üretimin katma değeri yüksek alanlara kaydırılması konusunda bir rol üstlenmekte ve ilin gelişimine önemli katkılar sağlamaktadırlar.

Ajansımız tarafından finanse edilen projelerinizle ilgili neler söyleyebilirsiniz? Projeler kapsamında gerçekleştirilen faaliyetler ve projelerden beklentileriniz nelerdir?

Ajansın bugüne kadar ilimize 300’e yakın projede güncel rakamlarla 500 milyonun üzerinde destek sağlamış olması oldukça sevindiricidir. Desteklerin pek çok farklı alandan olması ilimize önemli katma değerler sağlamıştır. Bunlara ilave olarak 3.500’e yakın yerli ve yabancı firmaya danışmanlık ederek bu firmalardan 112’sinin yatırım kararı alması ve 1.600’ün üzerinde istihdama vesile olması ilimiz açısından çok değerlidir. Projelerin başladıktan sonra sürdürülebilirlikleri de çok önemli bir husustur. Benim de projelerden en büyük beklentim, proje dönemi bittikten sonra da projeden elde edilen kazanımların devam ettirilebilmesidir. Projelerin ilimize sağlayacakları katma değer ancak bu şekilde en üst seviyeye çıkarılabilir. Biz de bu konuda projelerin gidişatını düzenli olarak izlemekte ve gereken adımları atmaktayız.

Ajans’ın Uşak’a sağlayabileceği katkılar nelerdir?

ZAFER, bölgede zaten bilinirliği yüksek seviye bir kurum. İlimizde hayata geçmiş pek çok projede ve Uşak’a katkı sağlamış pek çok çalışmada ZAFER adını duyuyoruz. Ajansın etkinliğini daha da artırması için özellikle yeşil dönüşüm, yerli ve milli üretim, kaynak verimliliği gibi devletimizin öncelik verdiği konulardaki işlere imza atılabilir. Uşak zaten bir geri dönüşüm şehri ve özellikle yeşil dönüşümün ilerleyen yıllarda daha da önem kazanacağı gerçeğini göz önüne aldığımızda bu anlamda Uşak’ta katma değeri yüksek çalışmalar yapılabilir diye düşünüyorum. Bunun yanında markalaşmaya ve katma değeri yüksek ürünlerin üretimine de önem vermeliyiz. Her ne kadar ülkenin geri dönüşüm merkezlerin biri olsa da Uşak’ta üretilen ürünlerin büyük çoğunluğunu maalesef düşük teknolojili ürünler oluşturmaktadır. Katma değerli yüksek ürünler üretebilmek için de Ar-ge ve tasarım merkezlerinin sayısını artırmamız gerekmektedir. Ajansın sağlayacağı katkılar bu süreçte son derece önemli olacaktır.

Röportajımızı bitirirken, okuyucularımıza son olarak neler söylemek istersiniz?

Pek çok alanda yüksek potansiyele sahip ilimiz; üretim, istihdam, eğitim, kültür alanlarında kendini yenileyerek sürekli gelişim göstermektedir. Bu gelişimin ülkemizin ve ilimizin hedeflerini gerçekleştirme noktasında önemli adımlar olduğunu biliyoruz ve devam edeceğine inanıyoruz. Ülkemizin ve ilimizin kalkınmasına yönelik projelerin her zaman destekçisiyiz. İlimize yerli ve yabancı yatırımların çekilmesinde önemli rol oynayan sanayi hamlelerinde, ilimizin üretim ve istihdamına katkı sağlayan tarımsal gelişim projelerinde, kıymetli doğal ve tarihi zenginliklerimizin tanıtılmasında ve ilimizi ileriye taşıyacak her alandaki çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu konuda yurt içinde ve yurt dışında önemli işlere imza atmış olan ilimizin girişimci ruhlu aktörleri ile iş birliği içinde hedeflerimizi gerçekleştirme gayretindeyiz. Bizlere destek olan bölgemizdeki tüm paydaşlarımıza, Yönetim Kurulu Üyelerimize, Ajans çalışanlarımıza ve tüm vatandaşlarımıza teşekkürlerimi ve saygılarımı sunuyorum.” Dedi.

Muhabir: Mehmet Karadağ