Milli mücadelede çok önemli şehirlerden biri olan Uşak’ta çekilen “Cumhuriyet’i biz böyle kazandık” fotoğrafının hikayesi yeniden gündem oldu. Ayrınca bundan 8 yıl önce yapımcı, oyuncu ve senarist Gülse Birsel’in yazdığı bir yazı ile de Birsel’in o fotoğrafla olan şaşırtıcı bağı da ortaya çıkmıştı.
Cumhuriyetimizin 100. yılında fotoğraf bir kez daha gündeme geldi. Fotoğrafın ne zaman ve kim tarafından çekildiği ve Gülse Birsel’le olan bağlantısı nedir? İşte detaylar.
O FOTOĞRAFIN HİKAYESİ NEDİR?
Cumhuriyet Bayramı, Pazar günü tüm yurtta coşkuyla kutlanacak. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yaşının kutlanacağı bugün; Milli mücadeleyi en güzel anlatan fotoğraflardan olan “Cumhuriyet’i biz böyle kazandık” fotoğrafının gerçek hikayesi bir kez daha konuşulmaya başlandı. İşte 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı denilince akla ilk gelen fotoğrafının hikayesi…
Uşak’ta çekilen fotoğrafın üzerinde “Cumhuriyet’i biz böyle kazandık” yazıyor. Fotoğraf 1935 yılının Cumhuriyet Bayramı’nda, Uşak’ın ilk fotoğrafçısı Foto Kazım diye bilinen Kazım Özler tarafından çekilmiş. Fotoğrafçı Hüsnü Kazım Özler’in oğlu Mustafa Özler o fotoğrafın hikayesini anlattı. Fotoğrafın Cumhuriyetin 10. Yıl kutlamalarında Uşak’ın ilk fotoğrafçısı babası Foto Kazım tarafından çekildiğini, dönemin belediye başkanının babasını arayarak bu fotoğrafını çektirdiğini ve bu fotoğrafın tören alanında çekildiğini ifade etti.
GÜLSE BİRSEL’LE OLAN BAĞI ŞAŞIRTTI
Gülse Birsel’in 8 sene önce yazdığı bu yazı ile “Cumhuriyet’i biz böyle kazandık” fotoğrafı ile alakalı önemli bir bilgi vermiş ve fotoğraftaki siyah ceketli adamın Birsel’in ailesinden olduğu anlaşılmıştı. Uşak’ta 1933 yılında çekildiği ve fotoğraftaki siyah ceketli adamın Birsel’in babasının kuzeni olduğu anlaşıldı. Fotoğrafta görülen siyah ceketli ve kravatlı adamın babasının kuzeni olduğunu ifade eden Birsel, çok ilginç de bir bilgi paylaştı.
1990’ların başında babasının bu fotoğrafı evde bulduğunu, fotoğraftaki kuzeni Kamil Kabalak’ın oğlu Hasan Kabalak’a, Ankara’ya yolladığını, onların da Genelkurmay Başkanlığı’na ait olan arşive gönderdiklerini ifade eden Birsel, fotoğrafın arşive yanlış bir şekilde Ankara’da 1929’da çekilmiş diye kaydedildiğini daha sonra düzeltilmesi için dava açıldığını ve fotoğrafın Uşak’ta çekildiğinin tespit edildiğini dile getiriyor.