Uşak'ın kuraklık sorununu çözmek amacıyla 3 projeyi aynı yürüten DSİ Genel Müdürlüğü, kente yılda 3 milyon 420 bin m3 ek içme ve kullanma suyu temin edileceğini açıkladı.
- Baltalı'dan Küçükler Barajına Su Aktarılacak
Hatırlanacağı üzere “Uşak Banaz Baltalı Göleti İçmesuyu İletim Hattı” için Nisan ayında imzalar atılmış ve inşaat çalışmalarına başlanmıştı.
Uşak kent merkezine yılda 2.21 milyon m3 içme ve kullanma suyu temin edecek proje kapsamında Banaz Baltalı Göleti’nden savaklanan su, bir regülatör vasıtası ile iletim çizgisine alınacak. Ayrı yeten bölgeye 2 de yeni su kuyusu açılacak.
Regülatörde biriken ve kuyudan çıkarılan su, 11.5 km’lik iletim çizgisi ile Küçükler Barajı Artıma Tesisine ulaştırılacak.
600 gün içerisinde tamamlanacak proje kapsamında yaklaşık 17 km boru döşenecek.
- Baybuyan Deresi'nden de Küçükler Barajına Su Taşınacak
Uşak’ın içme suyu sorununu çözmek gayesiyle kontratı imzalanarak imaline başlanan bir diğer proje ise “Baybuyan Deresi Regülatöründen Küçükler Barajına Derivasyon İletim Sınırı Projesi”.
2025 yılı sonuna yetiştirilmesi hedeflenen proje kapsamında Banaz Bayburun Deresi üzerine bir regülatör inşa edilecek.
Biriken su 5.5 km uzunluğunda bir trapez kanal ile Küçükler Barajı rezervuar alanına ulaştırılacak.
Proje tamamlandığında Uşak’a yılda 440 bin m3 içme ve kullanma suyu verilecek.
- Sorkun Barajı İnşaatı Son Etabında
Uşak kent merkezine yılda 770 bin m3 içme ve kullanma suyu temin edecek Sorkun Barajı ise tamamlanmak son etapta. Gövde dolgusu tamamlanan barajda, dolusavak ve vana odası imalatları devam ediyor.
1 milyon 260 bin m3 depolama hacmine sahip olacak baraj, 2024 yazında büsbütün bitirilecek ve çabucak akabinde iletim çizgisi ile arıtma tesisi çalışmalarına başlanacak.
Uşak’ın içme ve kullanma suyu sorununu bir an evvel bitirmek için özel bir çalışma yürüttüklerini söz eden DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta: “Son yıllarda olumsuz manada değişen yağış skalasının en çok etkilediği kentlerden biri de Uşak.
Bölgenin su her geçen gün artan içmesuyu muhtaçlığını karşılamak için yatırımlarımız aralıksız devam ediyor.
Geliştirdiğimiz 3 özel proje ile Uşak’a yılda 3,42 milyon m3 içme ve kullanma suyu daha temin edeceğiz.
Amacımız en kısa müddette projelerimizi bitirerek, Uşak’ın içme suyu sorununu tarihe karıştırmak” diye konuştu.