Çiftçi ve tarımsal faaliyetlerde bulunan üreticilere yönelik destek çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda “2023 Yılında Yapılacak Tarımsal Desteklemeler ve 2024 Yılında Uygulanacak Sertifikalı Tohum Kullanım Desteğine İlişkin Cumhurbaşkanı Kararı”, Resmi Gazete’de yayımlandı. Bu karara göre ÇKS kaydı bulunan çiftçilere, Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında dekar başına yapılacak olan mazot ve gübre destek tutarları da belirlendi.
Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında Çiftçi Kayıt Sistemi’nde (ÇKS) kaydı bulunan çiftçilere, Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli dahilinde dekar başına buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için 46 TL gübre ve 103 TL mazot olmak üzere toplam 149 TL, çeltik için toplam 271 TL, fındık, kuru soğan, yaş çay, zeytin, şeker pancarı için de toplam 107 TL destek ödemesi yapılacak. Söz konusu destek tutarlarının içerisinde belli bir miktar mazot desteği, belli bir miktar da gübre desteği olarak ödenecek. İşte detaylar…
ÜRÜN KATEGORİLERİNE GÖRE DESTEK TUTARLARI
Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararına göre dekar başına yapılacak destek ödemeleri şöyle:
● Buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale için 103 TL mazot, 46 TL gübre: toplam 149 TL
● Çeltik için 250 TL mazot, 21 TL gübre: toplam 271 TL
● Fındık, kuru soğan, yaş çay, zeytin, şeker pancarı için 86 TL mazot, 21 TL gübre: toplam 107 TL
LABORATUVAR İNCELEMELERİ İÇİN 50 TL DESTEK
Alınan karar ile birlikte ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yetki verilmiş olan Toprak Analiz laboratuvarlarına asgari 50 dekar ve üzerindeki arazilerde, her 50 dekar araziye kadar her bir analiz için 50 TL destek ödemesi gerçekleştirilecek. Ayrıca organik tarım kategorilerine göre dekar başına ödemeler 30 TL ile 180 TL arasında değişecek.
ARICILARA KOVAN BAŞINA 30 TL DESTEK
Arıcılık Kayıt Sistemi ve Organize Tarım Bilgi Sistemi’nde kayıtlı olan ve organiz statüde yer alan kovanlar için arı yetiştiriciliği yapan arıcılara da karar kapsamında kovan başına 30 TL destek sağlanacak ve “iyi tarım” uygulamaları desteği de kategorilere göre dekar başına 30 TL ile 270 TL arasında değişecek. Diğer yandan küçük aile işletmelerinin desteklenmesi kapsamında, dekar başına 200 TL destek ödemesi yapılacak.