Son dönemlerde gerek ekonomi piyasalarında gerek ise de siyasi arenada yaşanan pek çok gelişme, her sektörde olduğu gibi enerji sektöründe de maliyetlerin artmasına yol açtı. Artan maliyetler vatandaşların faturalarına da direkt olarak yansırken özellikle elektrik faturalarında gözlenen artış birçok kişiyi oldukça zorlamaya başladı.

Hem konutlarda hem de iş yerlerinde ve üretim merkezlerinde elektrik kullanımından kaynaklı giderler artarken uzmanlar Türkiye’de bir ilke imza attı. Bartın Üniversitesi’nde bir çalışma yürüten araştırmacılar akıllı pencereler ile elektrik üretebilmenin yolunu buldu. Bir süredir hazırlıkları devam eden projenin tamamlandığı bilgisi paylaşılırken BARÜ Proje ve Teknoloji Ofisi’nden Öğr. Gör. Dr. Erkan Aksoy çalışmanın detaylarını paylaştı.

PATENT BAŞVURUSU ONAYLANDI

Türkiye’de bir ilke imza atıldı. Geri kazanılarak üretilen polimer kaplamanın akıllı pencerelere entegre edilmesi sonucunda güneş ışığının hasat edilerek emilmesi ve enerjinin daha uzun dalga boyuna dönüşmesi sağlandı. Foton enerjinin polimer kaplama içerisindeki lojistiğini temel alan yeni sistemin Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapılan başvurusu resmen onaylandı.

Hem Türkiye hem de enerji sektörü adına önemli bir keşif olarak kayda geçen proje ile ilgili konuşan Aksoy, ‘Atık Polimerlerden Standart Işıldayan Film Üretim Yöntemi’ ismi verilmiş olan patent buluşu hakkında konuştu. Atık bir polimer türünün geri kazanımına odaklanıldığını ifade eden Aksoy, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Bu çalışma enerji üretiminin bir aracı olarak işlev görecektir. Bu noktada akademik üretkenliğimize odaklanan stratejiler ile bizlere destek veren Rektörümüz Prof. Dr. Orhan Uzun’a teşekkür ediyorum.”

EV VE İŞ YERLERİNDE KULLANILABİLECEK

Söz konusu patent buluşunun ev ve iş yerlerinde kullanılabileceğini ifade eden Aksoy, polimerlerin yüzde 99 oranında atık maddelerden üretildiğini vurguladı. Atık polimerlerin organik güneş yoğunlaştırıcılarında kullanıldığını belirten Aksoy, kullanım ile ilgili olarak ise şunları kaydetti: “Oldukça düşük miktarlarda organik yarı iletken boyalarımızın katkılanması ile birlikte kendi floresans ışığını yaymaktadır.

Bunu akıllı pencere sistemlerine kapladığımızda güneş enerjisini emip, kendi enerjisini üretmektedir. Bu sayede de evler kendi elektriklerini üretebileceklerdir.”

Editör: Ozan Yavuz