Uşak Valiliği Sosyal Yardımlaşma Vakfı binasında çölyak hastalarına hediye edilen hamur yoğurma makinesi dağıtım töreni düzenlendi. Törene Vali Yardımcısı Burak Bozkurt Gürses, Uşak Valiliği Sosyal, Uşak Milli Eğitim Müdürü Halil Yücel, Uşak Belediye Başkan Yardımcısı Halil Arslan, Uşak Valiliği Yardımlaşma Vakfı Müdürü Mehmet Cevizci, Uşak Çölyak PKU El Elele Derneği Başkanı Ömre Ümran Aydın ve Çölyak hastaları katıldı.

Uşak Çölyak PKU El Elele Derneği Başkanı Ömre Ümran Aydın dağıtım töreni ile alakalı şu paylaşımda bulundu, “Vali Yardımcımız Burak Bozkurt Gürses bey öncülüğünde,güzel bir projeye imza atıldı.Belediye Başkan Yardımcımız Sayın Halil Arslan, Uşak Valiliği Sosyal Yardımlaşma Vakfı Müdürümüz Mehmet Cevizci bey ve Uşak Çölyak PKU El Elele Derneğimizin her gün ekmeğini kendi yapmak zorunda oldugu için projesi kapsamında hamur yoğurma makinası dağıtımı gerçekleştirildi. Çölyak ve PKU’lu ailelere hamur yoğurma makina hediyelerimizi takdim ettik ..Emeğin geçen herkese çok teşekkür ederiz”dedi.

Yogurma Makinesi

-Çölyak Hastalığı Nedir?

Çölyak hastalığı buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten adlı proteine karşı vücudun verdiği alerjik tepki ile ince bağırsak başlangıç bölgesinin anatomik yapısının değişmesine neden olan emilim bozukluğudur. Çölyak aynı zamanda bir ince bağırsak hastalığıdır.

-Çölyak Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Çölyak hastaları gluten içerikli besinler tükettiğinde, kronik ishal veya kabızlık, kilo kaybı, midede şişkinlik ve gaz, karın ağrısı, kansızlık ve buna bağlı yorguluk yanı sıra göz kuruluğu gibi belirtiler yaşarlar. Çölyak hastalığı gluten içeren gıdaların tüketilmesinin ince bağırsağa zarar vermesiyle ortaya çıkan kronik bir sindirim ve bağışıklık bozukluğudur. Buğday, arpa ve çavdarda doğal olarak bulunan bir protein olan gluten, ekmek ve makarna gibi sık tüketilen gıdalarda da bulunur.

Çölyak genetik bir hastalıktır. Çölyak hastalığı bulunan kişilerin 1. derece yakınlarının çölyak hastalığına yakalanma olasılığı %10 civarındadır. Tanı ve tedavi geciktikçe yetersiz beslenme ve diğer komplikasyonların gelişme riski de artacaktır. Bazen bir ameliyat, hamilelik, doğum, viral enfeksiyon, şiddetli duygusal stres gibi nedenlerle de çölyak hastalığı ortaya çıkabilir ya da tetiklenebilir.

Editör: Ayşe Tümer