Pek çok kişinin bilmediği bu uygulamada doğum yapmış olan kadınlara çocuk sayısı ile orantılı olarak 2 aydan 6 aya kadar yarım çalışma ödeneği verilmekte. Bu süre zarfında kadın işçiler, çalışmadıkları yarım gün için İşsizlik Fonu’ndan yarım çalışma ödeneği alabiliyor.

Ancak bu haktan pek çok kadın işçi haberdar değil. 2016 yılından bu yana sadece 41 bin 319 kişi yarım çalışma ödeneği aldı. Peki kimler bu ödenekten faydalanabilir, nasıl başvuru yapılmalı, nelere dikkat edilmelidir? İşte haberin ayrıntıları…

DOĞUM YAPAN KADINLAR YARARLANIYOR

İş Kanunu’na göre, doğum yapan kadın işçilerin, doğum öncesi ve sonrası 16 haftalık (çoğul gebelikte 18 hafta) rapor süresinin bittikten sonra yarım gün çalışma hakkı var. Çocuğun bakımı ve yetiştirilmesi için verilen bu hakkın süresi ilk doğumda 60 gün, ikinci doğumda 120 gün, üçüncü ve sonraki doğumlarda ise 180 gün olarak belirleniyor. Çoğul doğumda bu sürelere 30’ar gün ekleniyor. Çocuğun engelli doğması durumunda ise doğum sayısına bakmaksızın 360 gün yarım çalışma hakkı tanınıyor. İşsizlik Sigortası Kanunu’na göre de haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izinli sayılan kadın işçilere, İşsizlik Fonu’ndan yarım çalışma ödeneği ödeniyor.

Alınan bilgilere göre, bu uygulama 2016’da başladı. Ancak bu hak çok az kişi tarafından biliniyor. O tarihten bu yana sadece 41 bin 319 kişi yarım çalışma ödeneği hakkını kullandı. Bu kişilere toplam 160.5 milyon lira ödenek dağıtıldı. Yarım çalışma ödeneği alanların sayısı 2021 yılında aylık 1.300 kişiye çıkarken, bu yılın başından itibaren giderek azaldı. Eylül ayında sadece 741 kişi bu haktan faydalandı.

ÖDENEKTEN KİMLER YARARLANABİLİR?

Yarım çalışma ödeneğinin günlük miktarı, işçinin aldığı ücrete bakılmaksızın günlük asgari ücretin brüt tutarı kadar hesaplanıyor. Ödenekten sadece damga vergisi kesiliyor. 2023 yılının ikinci yarısı itibarıyla günlük ödenek tutarı 443.76 TL seviyesinde bulunuyor. Yarım çalışma ödeneğinden yararlanabilmek için doğum veya evlat edinme öncesi son 3 yılda işçinin en az 600 prim gününün olması, haftalık çalışma süresinin yarısı kadar fiilen çalışması, çocuğun hayatta olması gerekiyor.

Önemli bir nokta ise yarım çalışma ödeneğinden yararlanabilmek için analık hali izninin bittikten sonra 30 gün içinde İŞKUR’a başvuru yapılması gerekiyor.

Kaynak: hava aksu