Uşak Milli Eğitim Müdürlüğü, çocukların bilişsel, duyuşsal, psikomotor, sosyal ve kültürel gelişimine katkıda bulunan geleneksel çocuk oyunlarını okul ortamlarında yeniden canlandırmak amacıyla "Yüz Yüze 100 Çocuk Oyunu" adlı bir proje başlattı. Temel Eğitim Genel Müdürlüğü Öğrenci İşleri ve Sosyal Etkinlikler Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan proje, çocukların oyunlar aracılığıyla eğlenceli ve öğretici bir ortamda bulunmalarını hedefliyor.
Projenin detayları kitaplaştırılarak duyuruldu. Sözlü kültür geleneği içinde derlenen onlarca farklı çocuk oyunu, 81 ilde toplanan veriler ve çeşitli sözlü ve yazılı kaynaklardan elde edilen bilgilerle harmanlandı. Türkiye'nin dört bir yanında yüzyıllardır yaşayan ve günümüz kültürel zenginliğinin bir parçası haline gelen 100 çocuk oyunu, alfabetik sıraya göre kitapta yer aldı.
Kitap, her oyunun amacını, oyuncu sayısını, oynama yaş seviyesini, gerekli araç-gereçleri ve oyun kurallarını içeren özet bilgilerle zenginleştirilmiş durumda. "Altın Bilezik", "Ebelemece", "İstop", "Mergenci", "Topaç Çevirme" gibi çocukların yıllardır keyifle oynadığı oyunlara kitap aracılığıyla yeniden hayat veriliyor.
Uşak Milli Eğitim Müdürü Halil Yücel, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Hayatın küçük bir yansıması olan çocuk oyunları, çocukları hayata hazırlayan, karşılaşacakları durumlar karşısında nasıl davranmaları gerektiği konusunda onlara pratik yaptıran bir araçtır. Bu projeyle, çocuklarımıza geleneksel oyunlarımızı öğretmek ve onları bu kültürel mirasla buluşturmak istiyoruz" dedi.
"Yüz Yüze 100 Çocuk Oyunu" projesi, çocukların eğlenceli bir şekilde öğrenmelerine katkıda bulunarak kültürel değerlerin yaşatılmasına önemli bir katkı sunmayı amaçlıyor. Proje kapsamında çocuklar, sadece eğlenceli vakit geçirmekle kalmayacak, aynı zamanda unutulmaya yüz tutmuş geleneksel çocuk oyunlarının zengin dünyasıyla tanışma fırsatı da bulacaklar.