İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, “Merkez ilçemizde Ovademirler, Karaağaç, İkisaray Köylerinde; Banaz ilçemizde Yenice, Düzkışla, Yazıtepe Köylerinde; Eşme ilçemizde Camili, Caberler, Bozlar Köylerinde; Sivaslı ilçemizde Pınarbaşı, Eldeniz, Özbeyli Köylerinde; Ulubey ilçemizde ise Kıranköy Köyünde toplantılar düzenledik. Üreticilerimize Bakanlığımızın yeni destekleme modelini anlattık ve onların talep ve önerilerini dinledik” ifadelerine yer verildi.
Destekleme Modeli Daha Etkin ve Öngörülebilir Hâle Getirildi
Tarımsal üretim desteklemeleriyle ilgili bilgi paylaşan İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, destekleme modelinin sadeleştirildiğini ve daha etkin bir hâle getirildiğini belirtti. Açıklamada, “Destekler üç yıllık olarak hazırlanarak üretim dönemi öncesinde açıklandı. Daha önce 165 kaleme ulaşan destekleme başlıkları 12 temel başlık altında toplandı. Kadınlar, gençler, aile işletmeleri ve birinci derece tarımsal örgüt üyeliklerine pozitif ayrımcılık sağlanarak ilave destekler verilecek” denildi.
Bitkisel Üretimde Yeni Modelin Ayrıntıları
Bitkisel üretimde getirilen yeniliklerle ilgili açıklamalarda ise şu bilgilere yer verildi: “Bitkisel üretim destekleri ilk defa üretim döneminden önce ve üç yıllık olarak açıklandı. 21 başlık altında verilen destekler, Temel Destek, Planlı Üretim Desteği ve Üretimi Geliştirme Desteği olmak üzere üç ana kategoriye indirildi. Stratejik ürünlere (buğday, arpa, mısır, mercimek, nohut, yağlık ayçiçeği vb.) ilave destek sağlanacak. Ayrıca, su kısıtı olan bölgelerde münavebeye uygun üretime teşvikler artırılacak. Yerli ve millî sertifikalı tohum kullanımı yapan üreticilere de ek destek sağlanacak.”
Uşak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, düzenlediği toplantılarla üreticilerin ihtiyaçlarını dinleyerek, tarımsal üretimin her aşamasında onlara rehberlik etmeyi sürdürüyor. Müdürlük yetkilileri, çiftçilerin taleplerinin değerlendirileceğini ve yeni destekleme modelinin tarımsal üretime olumlu katkılar sunacağını ifade etti.