Uzunca bir süredir dalgalı grafikler sergileyen altın piyasası ve döviz kurları, bir süre önce yatırımcıları farklı piyasalara yönlendirmişti. Bir düşüp bir yükselen fiyatlara güvenemedikleri için farklı yatırım araçlarının peşinden koşan birçok kişi, bu süreçte kripto para sistemine dahil olmuştu. Ülkemizde de günden güne yaygınlaşan kripto para yatırımları, son olarak sıcak bir gelişme ile gündeme geldi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanmış olan 2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda pek çok alana ilişkin yeni hedefler belirlendi. Söz konusu programda kripto para yatırımlarına ilişkin de bir karar alındığı görüldü.
TÜRK HUKUK SİSTEMİNE TANIMLANACAK
2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda; enflasyon, ödemeler dengesi, para politikası, tasarruf ve maliye politikaları gibi pek çok alana yönelik hedefler ve stratejiler yer aldı. Bu kapsamda yeni dönemde dijital yatırımlar ile ilgili yeni adımların atılacak olduğu da öğrenildi.
Hazırlanan yıllık program kapsamında dijital olarak alınıp satılabilen ve transfer edilebilen, dijital olarak bir değere sahip olan sanal varlıklar kullanılarak yapılan tüm işlemlere yönelik mevzuat çalışmaları söz konusu olacak. Dijital sanal varlıklar vergi uygulamasına tabi tutulacak ve ilgili varlıkların Türk hukuk sistemine kayıtları yapılacak.
YILLIK PROGRAMIN DETAYLARI SIRALANDI
Kripto paraların dışında da program dahilinde birtakım alanlarda yenilikler söz konusu olacak. Bireysel Emeklilik Sistemi’nin daha cazip hale getirilebilmesi için çalışmalar yürütülecek ek olarak Otomatik Katılım Sistemi’nın kapsamı işveren katkısı ile genişletilecek. Ayrıca Otomatik Katılım Sistemi’nde fon çeşitliliği sağlanacak ve ülkemize özgü Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi oluşturulacak.
Programın diğer maddelerinde yer alan bilgilere göre yeni dönemde enerji ve su alanlarında tasarruf modelleri oluşturulacak. Atığı azaltma, sürdürülebilir ve dayanıklı ürün kullanımı, ikinci el ürün satın alma, geri dönüşüm ve daha pek çok kategori altında yeni düzenlemeler söz konusu olacak. Ayrıca Konut, inşaat, gıda, tarım, ürün imalatı, otomotiv, turizm, tekstil gibi sektörlerin tamamını kapsayacak şekilde Ulusal Sürdürülebilir Tüketim ve Üretim Eylem Planı oluşturulacak.