Uşak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, ve İl Özel İdaresi arasında imzalanmış olan protokol çerçevesinde, bin çiftçiye toprak analizi hizmeti %80 indirimli olarak sunulacak. Normalde 600 TL olan analiz ücreti, bu destek sayesinde sadece 120 TL'ye düşürüldü. Toprak analizi, çiftçilerin tarlalarının mevcut durumunu anlamaları ve hangi besin maddelerine ihtiyaç duyduklarını belirlemeleri açısından kritik öneme sahip. Bu sayede, gereksiz gübre kullanımının önüne geçilerek hem ekonomik tasarruf sağlanacak hem de çevreye verilen zarar minimize edilecek.
-Danışmanlık Ücretsiz Olacak
Analiz sonuçları elde edildikten sonra, uzman ekipler köyleri ziyaret ederek çiftçilere birebir danışmanlık hizmeti verecek. Bu kapsamda, her bir üreticiye ekecekleri ürüne göre özel gübre tavsiyeleri sunulacak. Proje hakkında daha fazla bilgi almak isteyen çiftçiler, Toprak Analiz Laboratuvarı'nı 0 276 231 15 04 numaralı telefondan arayarak 206 dahili hattına ulaşabilirler.Çiftçiler, toprak numunelerini İl veya İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine teslim edebilecekler. Bu kolaylık, analizlerin hızlı ve etkin bir şekilde yapılmasını sağlayacak.
-Toprak Analizi Nedir?
Toprak analizi, belirli arazi üzerindeki toprağın fiziksel durumu ve içinde yer alan besin miktarının tespit edilmesi amacıyla yapılan analiz türüdür. Tarımsal amaçlı toprak analizi ile toprağın gübre ihtiyacı tespit edilerek gübreleme işleminin doğru bir şekilde yapılması sağlanır.
Toprak analizi, verimli tarım için önemli bir adımdır. Toprak pH’ındaki besin seviyelerindeki değişimleri değerlendirmek gerekir. Güvenilir toprak analizi ve sonuçlarının uygun toprak örnekleme yapılması halinde yapılabilir.
Toprak analizi için alana özel numuneler almak gerekir. Toprak numune alma zamanı mevsime göre değişkenlik gösterebilir. Ancak toprak numunesi ekmek işleminden veya gübre kullanımından bir – iki ay önce alınmalıdır. Ön ve arka bahçe bulunuyorsa ayrı numuneler alınmalı ve analiz edilmelidir. Numune alımı sırasında toprağın ıslak olmamasına dikkat etmek gerekir. Toprak çamurluysa numune alınmamalıdır.
-Toprak Numunesi Nasıl Alınır?
Toprak örneği almak için burgu, bel ve kürek kullanılabilir. Bahçelerden toprak örneği alırken ağacın taç izdüşümü dikkate alınır. Bahçelerden numune 0-30 ve 30-60 cm derinliklerden ayrı ayrı olarak alınır. Toprak örnekleri arazi üzerinde düz bir zeminde alınmayıp zikzak çizerek alınmalıdır.
Alınan toprak numuneleri plastik kovada biriktirilir. Her alandan aynı şekilde alınan toprak numuneleri kova içerisinde karıştırılır. Bu karışımdan taş, çöp ve yabancı materyaller ayıklanır. Etiketleme yapılarak bir torbaya konulur. Numuneler torbalandıktan sonra +4 derecede muhafaza edilip vakit kaybetmeden laboratuvara ulaştırılır.
Çevresel izleme amacı ile toprak analizi; Toprak Kirliliğinin Kontrolü ve Noktasal Kaynaklı Kirlenmiş Sahalara Dair Yönetmelik, Evsel ve Kentsel Arıtma Çamurlarının Toprakta Kullanılmasına Dair Yönetmelik çerçevesinde uygulanır.
Toprak Kirliliğinin Kontrolü ve Noktasal Kaynaklı Kirlenmiş Sahalara Dair Yönetmelik çerçevesinde temizleme ve saha değerlendirme için yeterlilik belgesi gerekir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından yetkilendirilen danışmanlık firmaları, kirliliğin belirlenmesi amacıyla çalışmaları yapar. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkili çevre laboratuvarı ile alınan toprak numunelerinin analizini yaptırarak toprak kirliliğin nihai halini belirler ve rapor oluşturulur.