Uşak Sağlık Müdürlüğü “Sağlık Bakanlığı Kadrolu Değerli Sağlık Personelleri; UMKE Temel Eğitimine katılmanız durumunda; teorik ve uygulamalı eğitimleri tamamlayarak UMKE gönüllüsü olabilirsiniz” diyerek mesaj paylaştı.

Yapğılan duyuruda şu cümlelere yer verildi, “Afet ve acil durumlarda, sağlık hizmeti sunumunda görev almak isteyen GÖNÜLLÜLER karekodu okutarak yada sos.saglik.gov.tr/Umke/UmkeRegister/RegisterForm linkine tıklayarak başvuru yapabilirsiniz.Başvurunuz onaylanıp UMKE Temel Eğitimine katılmanız durumunda; teorik ve uygulamalı eğitimleri tamamlayarak UMKE gönüllüsü olabilirsiniz. Formun doldurulması sırasında hata alan kullanıcılar; Uşak UMKE sosyal medya hesapları veya Uşak İl Sağlık Müdürlüğü Afetlerde Sağlık Hizmetleri ve UMKE Birimi ile iletişime geçebilirler” denildi.

Umke Şartlari Min

-Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi Birimi (UMKE) Nedir?

Ülkemizin %66’sı 1. ve 2. derece deprem tehlikesi içerisinde yer almakla birlikte; su taşkınları, toprak kayması, kaya düşmesi, çığ vb. diğer doğa kaynaklı afetler ile teknolojik ve insan kaynaklı afetler bakımından yüksek derecede risk yaşayan bir coğrafya üzerinde bulunmaktadır. Ülkemizde afetselliğin böylesine çeşitli olması ve yoğun yaşanması ciddi sayıda can kayıpları, doğrudan ve dolaylı ekonomik kayıplar ile sosyal ve fiziksel kayıplara yol açmaktadır.

Yurtiçi ve yurtdışında başta deprem olmak üzere olası afetlerde iyi eğitilmiş ve ihtiyaca uygun donatılmış ekipler aracılığıyla en kısa sürede enkaza yönelik medikal kurtarma hizmetlerinin sunulması, hızlı ve güvenli şekilde hasta/yaralı naklinin sağlanması, nakil sonrasında acil tedavi ünitelerinin ve hizmetinin temini ile tüm bu işler için gerekli profesyonel yönetim organizasyonunun oluşturulması amacıyla, Sağlık Bakanlığı Makamının 30.12.2003 tarih ve 5442 sayılı olurlarıyla “Afetlerde Sağlık Organizasyonu Projesi” uygulamaya konulmuş ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) oluşturulmuştur.

 Afetlerde Sağlık Organizasyonu Projesi ile ilk etapta Sivil Savunma Arama Kurtarma Birliklerinin bulunduğu Adana, Afyon, Ankara, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, İstanbul, İzmir, Samsun, Sakarya ve Van olmak üzere 11 Bölge ilinde UMKE kurulmuş, daha sonra 21 Bölge koordinatörlüğünde 81 ilde çalışmalara devam edilmiştir. Ülkemizde son yıllarda yaşadığımız, çok sayıda can kaybı ve tahribata yol açan 24 Ocak 2020 Elazığ Depremi, 30 Ekim İzmir Depremi ve son olarak 6 Şubat 2023’de Kahramanmaraş merkezli depremlerde edilen tecrübeler ışığında Bakanlığımızın afete müdahale kapasitenin artırılması ve afetlerde sağlık hizmetlerinin etkin bir şekilde sunulması amacıyla 17.05.2023 tarihli Bakanlık Makam Onayı ile 30 Bölge Koordinatörlüğü olacak şekilde “Afetlerde Sağlık Hizmetleri ve UMKE Bölge Koordinatörlüğü” olarak yeniden yapılandırılmıştır.

Muhabir: Hulusi Dincer