Uşak’ta bobin sarım işiyle uğraşan Zekeriya Küplemez yılın ahisi olarak seçildi.

Bu yıl 37. kez düzenlenecek olan Ahilik Kutlaması etkinlikleri kapsamında Uşak’ta yılın Ahisi belirlendi. Uşak Elektrik Teknisyenleri Esnaf Odası üyesi olan Uşak’ta bobin sarım işiyle uğraşan Zekeriya Küplemez, Uşak’ta yılın ahisi olarak seçildi. Yılın Ahisi Zekeriya Küplemez ve geçmiş yıllarda yılın ahisi seçilen esnaflar, hep birlikte Uşak Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birlik Başkanı Atalay Savaş’ı ziyaret etti.

Ahi Küplemez Min

Ziyaretle alakalı sosyal medyada paylaşımda bulunan Uşak Esnaf Odaları Birliği şunları söyledi, “Geçmiş dönemlerde ilimizde seçilen değerli Ahilerimiz ve bu yıl ilimizin Ahi'si seçilen Sayın Zekeriya Küplemez bugün Uşak Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanımız Sayın Atalay Savaş'ı birliğimizde ziyaret etti..Nazik ziyaretlerinden dolayı kendilerine teşekkür ederiz” dedi.

-Ahilik Nedir?

Ahilik, sadece bir esnaf teşkilâtlanması değil, Türk Milleti'nin kültürel kodlarında var olan alplik- yiğitlik, teşkilâtçılık ve dayanışmacılık özellikleri ile İslâm/ fütüvvet ahlâkını yoğurarak, insanlığa sunduğu bir hayat nizamıdır. Aynı zamanda bir medeniyet hareketidir. Kurmuş olduğu eğitim sistemi ve yetiştirmiş olduğu insan tipi ile, tesis ettiği idari, iktisadi, sosyal, kültürel, askerî ve ticari sistemde ahlâkı kurumsallaştırarak insanlığa kapitalist ve sosyalist anlayışların ötesinde yeni bir yol-sistem sunmuştur.

Ahiliğin kurucusu Ahi Evran-ı Veli'dir. Merkezi Kırşehir'dir. Ahiliğin özünde adalet, merhamet, ehliyet-liyakat, çalışmak, helâl kazanç, dayanışma, kul hakkına riayet, dürüstlük, kaliteli üretim, ilim, yardımlaşma ve Hakk'ın rızasını kazanmak için halka hizmet anlayışı vardır. Bu esaslar aynı zamanda Ahiliğin insanlığa sunduğu evrensel mesajlardır. Ahilik, Türk- İslâm medeniyetinin mayasını oluşturan insanlık idealidir. Biz Ahiliği, imanın amele dönüştüğü, Anadolu'nun vatanlaşmasını, Osmanlı'nın Cihan Devleti olmasını sağlayan dünyevî ve uhrevî bir sistemdir. Ahilik haz ve hız çağında kara ve kızıl emperyalizmin kıskacındaki insanlık için de bir ümittir.

Ahilik, terim olarak, XVIII. yüzyıldan sonra bir esnaf-sanatkâr birliği hâline dönüşmüş olsa bile, XIII. yüzyıldan itibaren Anadolu’da görülmeye başlayan, Anadolu’nun vatanlaşmasında ve Osmanlı Devleti’nin kurulmasında büyük rol oynayan dinî, sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasî boyutları olan bir sistem olarak tarif edilebilir. Denilebilir ki Ahilik, imanın amele dönüştüğü, Anadolu’nun vatanlaşmasını, Osmanlı’nın “cihan devleti” olmasını sağlayan dünyevi ve uhrevi bir sistemdir.

Ahiliğin başlangıçta bir esnaf teşkilatı olarak ortaya çıkmadığı, içlerinde kadıların, müderrislerin, devlet adamlarının, askeri görevlilerin de olduğu; ahilerin toplumun bütün kesimlerini kucakladığı bilinmektedir.

Muhabir: Hulusi Dincer