Maydanozgiller familyasından olan dereotunun anavatanı Asya olarak biliniyor. Tek yıllık bir bitki türü olan dereotu, Türkiye’de de yabani olarak bulunuyor. Kemik sağlığı için önemli kalsiyum ve magnezyum ile fosfor içeren dereotu, adet dönemi boyunca kramplardan kaynaklanan ağrının hafifletilmesine de yardımcı olmaktadır.
Sadece dereotu değil, dereotu tohumu da yoğurtla birlikte tüketildiğinde faydalı birçok özelliği ortaya çıkabiliyor. Fosfor, magnezyum, bakır, potasyum, demir, kalsiyum ve çinko gibi önemli pek çok mineral açısından da zengindir.
UYKUSUZLUK PROBLEMLERİNE İYİ GELİYOR!
Dereotunun içeriğinde yer alan sayısız vitamin ve mineral sayesinde vücut sağlığının korunması mümkün hale geliyor. A ve C vitamini açısından çok zengin olan dereotu, düzenli tüketildiğinde A vitaminin %40’ını, C vitamini ihtiyacının ise %43’ünü karşılayabiliyor.
Dereotunun son dönemde öne çıkan faydalarından bir diğer ise uykusuzluk problemlerine de iyi gelmesidir. İçeriğinde yer alan uçucu yağlar olarak bilinen yağlar, hipnotik ve sedatif uyarıcı özelliklere sahiptir. Bu sayede vücudun sakinlemesi ve uyku kalitesinin artırılmasını da sağlayabilir.
DEREOTUNUN FAYDALARI NELERDİR?
Her derde deva olmayı başaran dereotu içindeki zengin vitamin ve mineraller sayesinde birçok rahatsızlığa iyi gelmektedir. Geçmişten günümüze yoğun olarak kullanılmasının nedeni bu sahip olduğu özellikleridir. Dereotunun başlıca faydaları ise kısaca şöyle:
- Uykusuzluk sorunlarını gidermeye yardımcı olur.
- Doğal olarak insülin etkisi sağlayan bir besin olarak diyabete iyi gelir.
- Kas ve iskelet sistemi rahatsızlıklarına iyi gelir.
- Artrit hastalıklarını önler.
- Bağırsak sağlığını korur ve kabızlığı önler.
- Kansere karşı koruyucudur.
- Cilt sağlığını yeniler ve korur.
DEREOTU EN SAĞLIKLI NASIL TÜKETİLMELİ?
Dereotu taze ya da kurutularak tüketilebilmektedir. Tüylü yaprakları veya tohumları da tüketilebilir. Birçok farklı tüketim yöntemi olsa da tohumlarının yoğurtla tüketimi ciddi oranda vücuda ve sağlığınıza önemli faydalar sunmayı başaracaktır.