Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. M. Tahir Özer, kolorektal kanserlerin önemli bir sağlık sorunu olduğunu ve görülme sıklığında artış yaşandığını belirterek, "Hastalığın görülmesinde yaş unsuru giderek azalıyor ve hastalık genç yaşlarda da görülebiliyor." dedi.
Hastaneden yapılan açıklamada Prof. Dr. Özer'in "Kolorektal Kanser Farkındalık Ayı" kapsamında görüş ve önerilerine yer verildi.
Kolorektal kanserlerin önemli bir sağlık sorunu olduğunu ve görülme sıklığında artış yaşandığını ifade eden Prof. Dr. Özer, hastalığın görülmesinde yaş unsurunun giderek azaldığını ve hastalığın genç yaşlarda da görülebildiğini belirtti. Özer, kolorektal kanserlerin, kişilerde farkındalık artıkça erken tanı ile tamamen iyileşebildiğini de aktardı.
Söz konusu hastalığın erken tanısı için taramalar yapmak gerektiğini belirten Özer, söz konusu hastalık nedeniyle bireylerde ortaya çıkabilecek şikayetleri anlattı.
Bu şikayetler çıktığı anda bir gastroenterolojik cerrahi uzmanına veya genel cerrahi uzmanına başvurmanın hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan Özer, hastalıkla ilgili en yaygın belirtileri şu şekilde sıraladı:
"Makattan gaita ile karışık olarak veya doğrudan kan ya da sümüksü akıntı gelmesi; defekasyon (büyük abdest) sonrası halen tuvalet ihtiyacının sürüyor olması ve rahatlayamama hissi ve ıkınma hissinin devam etmesi; tuvalet alışkanlığı sıklığı ve kıvamındaki değişiklikler; 15 günü aşan ishal ve kabızlık atakları, kramp tarzı tekrarlayan karın ağrıları; anemi (kansızlık), kilo kaybı, iştahsızlık, yorgunluk, gaz ve gaita çıkaramama, karında şişlik, ağrı, bulantı, kusma olarak öne çıkmaktadır. Ailede kolorektal kanser öyküsü ve inflamatuar bağırsak hastalıkları denilen ülseratif kolit veya crohn hastalığının varlığı ise riskli grupları oluşturur."
50 yaşı aşan her bireyin bir kez kolonoskopi yaptırması ve sonuca göre takibinin planlanıp sürdürülmesinin önem arz ettiğini vurgulayan Özer, kolorektal kanserlerin teşhis ve tedavisi hakkında ise şunları aktardı:
"Ailede kolorektal kanser öyküsü olanlar ise kanserli bireyin teşhis edildiği yaştan 10 yıl önce kolonoskopi tetkikini yaptırıp takibe girmelidir. Yine kolorektal kanser taraması amacı ile yıllık 'Gaitada Gizli Kan' testi (GGK) yaptırmak tavsiye edilmektedir. Bu testin pozitif çıkmasına sebep olan başka hastalık ve durumlar da olabilmekle beraber GGK testi tarama amaçlı kullanılan bir testtir. Sonuç olarak utanma duygusunun doktora müracaatın önüne geçmemesi çok önemlidir. Tanı konan hastalara sorulduğunda aslında yukarıda sıralanan bulguların uzun süredir olduğu ama utandıkları için muayeneye gelmedikleri anlaşılmaktadır ve keşke utanmayıp zamanında gelseymişim demektedirler."