Vücudumuzda yer alan benler ile ilgili kritik bir uyarı geldi. Benlerde meydana gelen renk değişimlerinin deri kanserlerinden biri olan melanom habercisi olabileceğini ifade eden uzman isim, bu değişim başlangıcında ilk olarak koyu kahverengi ya da siyah renkli bir leke veya kabarıklığın görülebileceğini, zaman içerisinde büyüyen lezyonlara daha sonra pembe ve çelik mavisi gibi renk tonlarının dahil olabileceğini söyledi.

Vücutta bulunan benlerde meydana gelen renk değişimleri, kötü gelişmelerin habercisi olabilir. Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Filiz Topaloğlu Demir, dünyada en yaygın şekilde görülen malignite türlerinden biri olan deri kanserine ilişkin dikkat çeken uyarılarda bulundu. Demir, “Genellikle koyu kahverengi ya da siyah renkli bir leke veya kabarıklık olarak başlar. Zamanla büyüyen lezyonlara pembe ve çelik mavisi gibi renk tonları eklenebilir” dedi. İşte detaylar…

UZMAN İSİMDEN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMALAR

Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Filiz Topaloğlu Demir, konuya ilişkin dikkat çeken açıklamalarda ve uyarılarda bulundu. Demir, melanom dışı deri kanserlerinin (bazal hücreli karsinom, skuamöz hücreli karsinom gibi) tüm malignitelerin yaklaşık yüzde 20’sini oluşturduğunu ifade etti. Demir, malign melanom teşhis edilen toplam deri kanserlerinin ise yüzde 5’inden daha azını oluşturduğunu ifade etti.

Demir, “Diğer deri kanseri türlerine göre daha az görülmesine rağmen, deri kanserine bağlı ölümlerin büyük çoğunluğu melanomdan kaynaklanmaktadır. Melanom, deriye rengini veren, melanosit olarak adlandırılan hücrelerin normalin dışında, aşırı ve kontrolsüz çoğalması ile oluşur” dedi.

VÜCUDUN HERHANGİ BİR YERİNDE GÖRÜLEBİLİR

Prof. Dr. Demir, melanomun çoğunlukla normal görünen deride yeni bir oluşum olarak ortaya çıktığını, daha az şekilde ise önceden var olan bir ben üzerinde gelişim gösterdiğini dile getirdi. Demir, “Kadınlarda en sık bacaklarda, erkeklerde ise en sık sırtta görülse de saçlı deri, ağız içi, genital bölge ve tırnaklar tahil vücudun herhangi bir yerinde görülebilir” ifadelerini dile getirdi.

Demir, bireylerin düzenli olarak kendi kendilerini muayene etmeleri gerektiğini ve çıkan şüpheli oluşumları fark etmeleri halinde zaman kaybetmeden dermatoloji uzmanına başvurmaları gerektiğini söyledi.

Editör: Ozan Yavuz