GAPS diyeti ilk olarak beslenme ve biyoloji uzmanı Natasha Campbell tarafından geliştirilmiştir. Uzman, otizm tanısı konulan oğlunun öfke nöbetlerini ve problemli davranışlarını iyileştirmek için bu diyeti bulmuştur. GAPS diyeti geliştirildikten sonra 10 bin otizmli çocukta uygulanmış ve başarılı sonuçlar ortaya koymuştur.
GAPS diyeti öncelikle bağırsak florasını iyileştirmeyi amaçlar. Bağırsakların temizlenmesi ve toksinlerin zararlı etkilerinin atılması sağlanır. Bu diyet 3 aşamadan oluşan bir eliminasyon diyeti olarak bilinir. Bazı besinler diyetten çıkarılır ve kademeli olarak yeniden eklenir. GAPS diyeti sadece otizmlilere değil aynı zamanda pek çok hastalığa çok iyi gelmektedir.
GAPS Diyeti Faydaları Nelerdir?
İnsanların ikinci beyni olarak bilinen bağırsaklara odaklanan GAPS diyeti, bu organın duvarını iyileştirmeyi amaçlar. Bağırsak florasının bozulması, zararlı kimyasal maddelerin kan dolaşımına girmesine neden olabilir. Bu nedenle GAPS diyeti toksik maddelere yüksek oranda maruz kalan kişiler için çok önemlidir.
Toksinler, sindirim sisteminde oluşup vücuda karışıyorsa, beyni olası tehlikelerden korumak için GAPS diyeti yapılır. Bu diyet bağırsak mikro florasını dengeler. Bağırsak mikrobiyotasını iyileştirdiği için vücudu toksinlerden arındırır. Ayrıca vücuttaki oksidatif stres ve inflamasyon riskini düşürür.
GAPS Diyetinin 3 Aşaması
Vücuttaki toksinlerin atılmasında çok etkili olan diyet, bakterilerin ürettiği zararlı maddelerin beyne ulaşmasını engeller. Ancak bu diyetin birtakım riskleri olabilir. Bu risklerin başında besin eksikliği ve sindirim sistemi rahatsızlıkları görülebilir. GAPS diyeti yapmak için 3 aşamalı süreç izlenir.
İlk aşamada vitamin ve mineraller, aminoasitler, yağlar, glikozaminler ve jelatin kullanılır. Bu maddeler bağırsak astarını destekler. İkinci aşamada diyete kademeli olarak eklenmesi gereken besinler vardır. Son aşamada ise çıkış diyeti sayesinde bağırsak florasının tamamen iyileşmesi sağlanır.