Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilen Kabine Toplantısı sonrasında gazetecilere konuştu. İşte, 2024 asgari ücretine dair detaylar.

Bakan Işıkhan, asgari ücretin belirlenmesi için temmuzda olduğu gibi hızlı bir şekilde taraflarla bir araya geleceklerini ifade etti. "(11 Aralık) Pazartesi süreci başlatacağız, komisyonlarla bürokratlarımız çalışıyor. Neticelenince de sizinle paylaşacağız." dedi. Işıkhan, bu yıl asgari ücrete tek bir zam yapılacağını belirterek, "İlkemiz çalışanları enflasyona ezdirmemek" vurgusunu yaptı.

Asgari ücret görüşmelerine ilişkin sorulan bir soru üzerine Işıkhan, komisyonun çalışmasına bağlı olarak sonuçların açıklanacağını söyledi. "Göstergeler olumlu gidiyor. Pazartesi TÜRK-İŞ ve TİSK başkanımızla bir açılışımız olacak." ifadelerini kullandı. Vedat Işıkhan, asgari ücretin Ocak ayından itibaren geçerli olacak şekilde 31 Aralık'a kadar Resmi Gazete'de yayımlanacağını belirtti.

Asgari Ücret Zam Oranı ve İşveren Desteği

Asgari ücretin enflasyon karşısında çalışanların alım gücü kaybına uğramaması için yüzde 53,5 artırılması gerektiğine dair değerlendirmeler sorulduğunda Işıkhan, "Çalışmalarımızı bitirdiğimizde nihai sonuca ulaşacağız inşallah, sizinle de paylaşacağız." yanıtını verdi. İşveren desteğiyle ilgili bir soruya ise "Bu konuların hepsini değerlendireceğiz." şeklinde cevap verdi.

Bakan Işıkhan, asgari ücret için tek bir zam yapılacağını belirterek, "Çünkü yönetmeliğimizde de öyle, Asgari Ücret Yönetmeliğimizde yılda bir kere." açıklamasını yaptı. Geçen yıl ise Cumhurbaşkanı talimatıyla asgari ücrete ikinci zammın yapıldığını hatırlattı.

Asgari ücretin belirlenmesi sürecinin Pazartesi günü başlayacağını ifade eden Işıkhan, "Komisyonlar ne kadar hızlı çalışırlarsa biz de sonucu o kadar hızlı açıklayacağız." dedi. Nihai sonuçların, Ocak ayından itibaren geçerli olacak şekilde 31 Aralık'a kadar Resmi Gazete'de yayımlanması bekleniyor.

Kaynak: Hava Aksu