Uşak’ın Eşme ilçesinde faaliyet gösteren Kışladağ Altın Madeni, çevresel etkileri nedeniyle yeniden gündemde. Murat Dağı Yok Olmasın Platformu Sözcüsü Funda Öz Akcura, madene ait pasa sahasının yıllar içinde devasa bir atık dağına dönüştüğünü belirterek, sosyal medya hesabından çarpıcı bir paylaşım yaptı.
İşte Akcura’nın Açıklaması:
“Görseldekini dağ mı sandınız?
O, dağ değil! Hatta 20 yıl öncesine kadar yoktu bile!
İlk görseli 8 Şubat’ta ben çektim. O gün TÜPRAG’ın güvenlik personeli ‘orman yolu’nu bariyerle kapattığı için daha ileri geçememiştik.
İkincisi, TÜPRAG’ın 2013 yılında sitesinde paylaştığı fotoğraf.
İkisi de aynı yer.
Bu görseller Kışladağ Altın Madeni'ndeki iki pasa sahasından ilkine ait. TÜPRAG, “ÇED dosyasındaki beyanına uyduysa” bu pasa sahasında 300 milyon ton maden kayası olduğunu belirtiyor.
Şirketin beyanına göre 300 milyon tonluk maden kayasının 246 milyon tonu sülfürlü kayaç. Yani içinde #arsenik, demir ve civa gibi ağır metaller bulunuyor. Üstelik altında hiçbir koruyucu membran da yok!
2004 ve 2014 ÇED raporlarında, madencilik faaliyeti ile eş zamanlı olarak rehabilite işlemi yapılacağı, pasa sahalarının ağaçlandırılacağı ve doğaya yeniden kazandırılacağı taahhüt edilmişti. Hatta şirket, 2013 yılında aşağıdaki fotoğrafı paylaşarak bu alanların doğa dostu olacağını iddia etmişti."
"Gerçekler ise ortada!"
Sözlerine devam eden Akcura: “Ağaçtan geçtim, pasa sahasının çevresinde çalı çırpı bile yetişmemiş! Parayı basıp satın aldıkları haberlerle gözümüzün içine baka baka ‘kurt kuşlar, ağaçlar bize duacı, en büyük doğa dostu biziz’ diyorlar. Hayaller tavşan, tilki, börtü böcek… Gerçekler ise zehir fışkıran ‘dağ’lar, susuzluk, hastalık ve ölüm!” ifadelerini kullandı.
Bölge halkı ve çevreciler, madenden sızan ağır metallerin su kaynaklarını kirlettiğini ve kanser vakalarının arttığını öne sürüyor. Yetkililerin acilen harekete geçmesi ve bağımsız bir denetim yapılması gerektiğini belirten aktivistler, Kışladağ Altın Madeni’nin doğaya verdiği zararın artık gizlenemez boyutlara ulaştığını vurgularken madenin tamamen kapatılması görüşündeler.