Probiyotikler, özellikle yoğurt, kefir, peynir, turşu, boza, şalgam gibi fermente gıdalarda doğal olarak bulunur. İç Hastalıkları ve Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Meltem Ergün, probiyotiklerin sağlığa faydalarını ve doğal probiyotik kaynaklarını anlattı.

Probiyotikler, sindirim sistemindeki bakteri dengesini sağlar ve sindirim enzimlerinin çalışmasına yardımcı olur. Böylece besinlerin daha iyi sindirilmesini ve emilmesini sağlar.

Ayrıca kabızlık, ishal, gaz ve şişkinlik gibi sindirim problemlerinin önlenmesine veya azaltılmasına katkıda bulunur. Prof. Dr. Meltem Ergün, probiyotiklerin sağlığa faydalarını şöyle özetliyor.

MİDE VE BAĞIŞIKLIK KORUYUCUSU

Probiyotikler, mide ülserine neden olan Helikobakter Pilori adlı bakterinin çoğalmasını engeller ve mide zarının iyileşmesine destek olur

Ayrıca probiyotikler, vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve minerallerin daha iyi emilimine yardımcı olur. Özellikle B12 vitamini, folik asit, kalsiyum, magnezyum ve demir gibi vitamin ve minerallerin emilimi probiyotikler sayesinde artar.

Probiyotikler, bağırsaklarda bulunan bağışıklık hücrelerinin aktivitesini artırır ve vücudu enfeksiyonlara karşı korur. Ayrıca alerji, astım, egzama gibi bağışıklık sistemiyle ilgili hastalıkların önlenmesine veya tedavisine yardımcı olabilir.

İLTİHAPLANMAYI ÖNLER

Laktoz intoleransı olan kişilerde süt şekeri olan laktozu parçalayan laktaz enzimi yetersizdir. Bu nedenle süt ve süt ürünleri tüketildiğinde sindirim sorunları yaşanabilir.

Probiyotikler ise laktaz enziminin üretimini artırarak laktoz intoleransının belirtilerini azaltabilir. Probiyotikler, vücuttaki iltihaplanma seviyesini düşürür ve kronik iltihaplanmaya bağlı hastalıkların riskini azaltır.

Örneğin kalp hastalığı, diyabet, obezite gibi hastalıkların önlenmesinde probiyotiklerin rolü vardır. Bağırsak sağlığı ile beyin sağlığı arasında güçlü bir bağlantı vardır.

Probiyotikler, bağırsaklarda üretilen serotonin gibi mutluluk hormonlarının salgılanmasını artırarak ruh halini iyileştirir. Ayrıca depresyon, anksiyete ve stres gibi ruhsal sorunların tedavisine de katkıda bulunabilir.

HANGİ GIDALARDA DOĞAL PROBİYOTİK VARDIR?

Doğal probiyotik kaynakları Probiyotikler doğal olarak en çok yoğurt, kefir

peynir, turşu, boza, şalgam gibi fermente gıdalarda bulunur.

Bu gıdaların tüketimi probiyotik alımını artırmanın en kolay yoludur. Bunun yanında prebiyotik adı verilen ve probiyotiklerin beslenmesini sağlayan lifli gıdalar da tüketilmelidir.

Karahindiba, yer elması, enginar, pırasa, sarımsak, soğan, kuşkonmaz, brokoli, muz, çerez ve buğday kepeği gibi gıdalar prebiyotik açısından zengindir.