Günlük hayatta sadece 4 dakika ayırarak yapılan sporun beyin sağlığı üzerindeki etkisi, son yapılan araştırmada ortaya kondu.
Bilimsel dergi Journal of Alzheimer's Disease'de yayımlanan çalışma kapsamında, yaşları 18 ile 97 arasında değişen 10 bin sağlıklı erkek ve kadının beyinleri MRI teknolojisiyle incelendi.
Araştırmacılar, haftada en az 25 dakika spor yapan kişilerin beyinlerinin düşünme ve hafıza ile ilişkili bölümlerinin daha büyük olduğunu tespit etti.
Bu bulgu, özellikle beyin sağlığını korumak ve bilişsel gerilemeyi önlemek açısından önem taşıyor.
Washington Tıp Üniversitesi'nden Cyrus A. Raji, araştırmayla ilgili yaptığı açıklamada, "Yaşla birlikte beyin hacminin azaldığı ve bu durumun bilişsel etkinlik kaybına neden olduğu bilinmektedir.
Elimizde bu durumu önleyecek bir ilaç bulunmadığı için, fiziksel aktivitenin bu kadar düşük bir eşikte beyin sağlığına fayda sağlaması oldukça şaşırtıcı" dedi.
Raji ayrıca, mevcut kamu sağlığı önerilerinin haftada 150 dakika ılımlı fiziksel aktiviteyi önerdiğini ancak bu araştırmanın sonuçlarının teşvik edici olduğunu belirtti.
Barcelona Beyin Araştırmaları Merkezi'nden nörolog Juan Domingo Gispert ise araştırmanın sonuçlarını değerlendirirken, sporun beyin sağlığına etkisinin hastalığın erken dönemlerinde daha belirgin olabileceğini ancak Alzheimer gibi rahatsızlıkların semptomlarının ortaya çıkmasının genellikle hastalığın başlangıcından yıllar sonra olduğunu belirtti.
Sonuç olarak, günlük hayatta sadece kısa süreler ayırarak yapılan sporun beyin sağlığı üzerindeki olumlu etkisi giderek daha fazla araştırma ve ilgi çekiyor.
Bu bulgular, sağlıklı yaşlanma sürecinde bilişsel fonksiyonları korumanın ve yaşlılık döneminde bilişsel gerilemeyi önlemenin basit bir yolu olarak öne çıkıyor.